Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS

Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS
Ministerul Sănătății a lansat în data de 5 martie 2012 primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizează cunoașterea consumului de tutun și a tendințelor acestuia, transmite corespondentul www.sanatateatv.ro.

Studiul global privind tutunul la adulți a stabilit o prevalență semnificativă a consumului de tutun în România, aproximativ șase milioane de fumători, dintre care patru milioane fumează zilnic. Mai mult decât atât, o treime dintre adulți sunt expuși la fumatul de tutun second-hand, 86,6% dintre români sunt expuși tutunului din restaurante, în timp ce 94,4% în baruri și în cluburi.

Opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive, aproape trei sferturi dintre adulți, adică 72% declarându-se în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante și mai mult de jumătate, adică 57% în baruri și cluburi.

Pentru că fumatul în spațiile publice a devenit o amenințare pentru sănătatea publică, Ministerul Sănătății a lansat programul GATS.

”GATS a fost implementat în 14 țări. Evidența epidemiologică este vitală. Și în cazul tutunului vorbim despre o epidemie, epidemia consumului de tutun. Nicăieri nu ar trebui să se fumeze. Un mediu în care nu se fumează este singurul eficient, îi protejează pe nefumători, îi ajută pe cei care doresc să se lase de fumat și reduce numărul celor care doresc să se apuce de fumat”, a declarat dr. Sorina Irimie, managerul proiectului GATS România.

”Organizația Mondială a Sănătății apreciază că utilizarea tutunului reprezintă principalul factor de mortalitate și morbiditate la nivel mondial. Fiecare al zecelea deces poate fi corelat cu fumatul. Opinia publică sprijină reglementarea publică restrictivă. România și-a asumat responsabilitatea de a se alinia celorlate țări și de a lupta împotriva fumatului. Ministerul Sănătății intenționează să susțină campaniile de înlăturare a tutunului și intenționează să susțină reglementările de restricție a fumatului în spații publice. Este primul pas pe care intenționăm să-l facem”, a subliniat ministrul Sănătății Ladislau Ritli, în cadrul conferinței de lansare a programului GATS.

De asemenea reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății pentru România, dr. Victor Olsavszky a precizat că: ”Luptăm pentru o lume fără tutun. Consumul de tutun este o problemă de sănătate publică, recunoscută chiar și de cele mai mari producătoare de tutun. Sistemul global de supraveghere îi vizează pe copii, tineri, adolescenți, studenți și adulți”.

Potrivit studiilor, în România 37,4% dintre fumători sunt bărbați, iar 16,7% sunt femei. La nivel mondial, cea mai mică rată a femeilor fumătoare, de 0,5% se înregistrează în Egipt, iar cea mai mare este în Polonia, 24,4%. În ceea ce privește bărbații, cei mai mulți fumători sunt în Rusia, adică 60,2%, iar cei mai puțini în Brazilia, 21,6%.


"Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

S-a lansat cartea “Exigenta si excelenta in BPOC”

Cartea “Exigenţă şi excelenţă în BPOC” a fost lansata de prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi de dr. Roxana Nemeş, medic primar(...) citeste mai departeConferința Națională „Managementul Bolilor Pulmonare”, ediţia I, 2011

Cel mai important eveniment dedicat identificării de soluţii pertinente în problematica bolilor pulmonare.Medici, asociaţii de pacienţi din domeniul bolilor pulmonare, autorităţi – o(...) citeste mai departeRomania are nevoie de Legea privind masurile de prevenire si control al tuberculozei

În România, în fiecare an tuberculoza ucide 1.100 de persoane și atinge alte 16.000, majoritatea din rândul populației tinere și active. Bolnavii primesc diagnosticul târziu, nu beneficiază(...) citeste mai departeA-VI-a Conferinta Nationala de Bronhologie

A-VI-a Conferinţă Naţională de Bronhologie va avea loc la Grand Hotel Italia, Cluj-Napoca, în perioada 10-12 noiembrie 2011. citeste mai departePneumologi de la importante centre de specialitate din tara se reunesc la Targu-Jiu pe 15 si 16 mai

Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu”, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, alături de Societatea Română de Pneumologie-Secțiunea de Tuberculoză, Consiliul Judeţean(...) citeste mai departe