Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS

Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS
Ministerul Sănătății a lansat în data de 5 martie 2012 primul studiu GATS, un instrument de supraveghere care vizează cunoașterea consumului de tutun și a tendințelor acestuia, transmite corespondentul www.sanatateatv.ro.

Studiul global privind tutunul la adulți a stabilit o prevalență semnificativă a consumului de tutun în România, aproximativ șase milioane de fumători, dintre care patru milioane fumează zilnic. Mai mult decât atât, o treime dintre adulți sunt expuși la fumatul de tutun second-hand, 86,6% dintre români sunt expuși tutunului din restaurante, în timp ce 94,4% în baruri și în cluburi.

Opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive, aproape trei sferturi dintre adulți, adică 72% declarându-se în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante și mai mult de jumătate, adică 57% în baruri și cluburi.

Pentru că fumatul în spațiile publice a devenit o amenințare pentru sănătatea publică, Ministerul Sănătății a lansat programul GATS.

”GATS a fost implementat în 14 țări. Evidența epidemiologică este vitală. Și în cazul tutunului vorbim despre o epidemie, epidemia consumului de tutun. Nicăieri nu ar trebui să se fumeze. Un mediu în care nu se fumează este singurul eficient, îi protejează pe nefumători, îi ajută pe cei care doresc să se lase de fumat și reduce numărul celor care doresc să se apuce de fumat”, a declarat dr. Sorina Irimie, managerul proiectului GATS România.

”Organizația Mondială a Sănătății apreciază că utilizarea tutunului reprezintă principalul factor de mortalitate și morbiditate la nivel mondial. Fiecare al zecelea deces poate fi corelat cu fumatul. Opinia publică sprijină reglementarea publică restrictivă. România și-a asumat responsabilitatea de a se alinia celorlate țări și de a lupta împotriva fumatului. Ministerul Sănătății intenționează să susțină campaniile de înlăturare a tutunului și intenționează să susțină reglementările de restricție a fumatului în spații publice. Este primul pas pe care intenționăm să-l facem”, a subliniat ministrul Sănătății Ladislau Ritli, în cadrul conferinței de lansare a programului GATS.

De asemenea reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății pentru România, dr. Victor Olsavszky a precizat că: ”Luptăm pentru o lume fără tutun. Consumul de tutun este o problemă de sănătate publică, recunoscută chiar și de cele mai mari producătoare de tutun. Sistemul global de supraveghere îi vizează pe copii, tineri, adolescenți, studenți și adulți”.

Potrivit studiilor, în România 37,4% dintre fumători sunt bărbați, iar 16,7% sunt femei. La nivel mondial, cea mai mică rată a femeilor fumătoare, de 0,5% se înregistrează în Egipt, iar cea mai mare este în Polonia, 24,4%. În ceea ce privește bărbații, cei mai mulți fumători sunt în Rusia, adică 60,2%, iar cei mai puțini în Brazilia, 21,6%.


"Ministerul Sanatatii a lansat programul GATS" adaugat de Comunicate Medicale

Sursă:www.sanatateatv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Un milion de romani sufera de tulburari de somn

Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi 1.000 de noi pacienți cu apnee în somn. Tulburările de somn amenință sănătatea și calitatea vieții a(...) citeste mai departeLegislatia de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise - moment de bilant la 1 an de la(...)

Bucuresti, 17 Martie 2017. În urmă cu 1 an, România și-a asumat unul din cei mai importanți pași înainte în vederea protejării sănătății publice, prin intrarea în vigoare a Legii nr.(...) citeste mai departeMediafax Health Conference: Romania respira sanatos...fara tuberculoza

Agenţia de presă Mediafax vă invită să participaţi la conferinţa „România respiră sănătos... fără tuberculoză”, din seria „Mediafax Talks Health Conferences”, care va avea loc(...) citeste mai departeIncepe campania nationala de testari gratuite pentru plamani

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la(...) citeste mai departeZiua Naţională fără Tutun – Educaţie pentru sănătatea ta!

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie.(...) citeste mai departe