Conferinta nationala Patologia respiratorie in practica medicala curenta, editia a IV-a, 23-27 aprilie 2013, Targu-Jiu

Conferinta nationala Patologia respiratorie in practica medicala curenta, editia a IV-a, 23-27 aprilie 2013, Targu-Jiu
12 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an. Dintre acestea, 500.000 de cazuri sunt depistate în Europa. La fiecare 7 minute, un pacient infectat cu tuberculoză se stinge din viață. Anual, această boală ucide nu mai puțin de 44.000 de oameni la nivel european. O persoană contagioasă, care nu a fost încă diagnosticată, poate infecta până la 15 persoane într-un singur an.

Sunt indicatori care fac ca tuberculoza să rămână o problemă de sănătate publică la 131 de ani de la descoperirea bacilului (Robert Koch, 24 martie 1882). Dacă la nivel global se înregistrează o scădere a numărului de cazuri noi și recidive, grație politicilor de sănătate promovate de OMS, tuberculoza chimiorezistentă (multidrog-rezistentă) ridică probleme serioase în ceea ce privește controlul tuberculozei. În 2012 au fost înregistrate 360.000 de cazuri de tuberculoză chimiorezistentă la nivel mondial, dintre care 78.000 în Europa și aproximativ 500 în România.

La nivelul Uniunii Europene au fost făcuți pași importanți pentru controlul tuberculozei, iar în majoritatea statelor occidentale, incidența tuberculozei a scăzut la sub 1 caz/1 milion de locuitori. În ciuda eforturilor depuse, România rămâne statul cu cea mai mare incidență globală a tuberculozei din Uniunea Europeană.

În acest context, Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu și compania de comunicare medico-socială Houston NPA organizează, sub egida Societății Române de Pneumologie- Secțiunea de Tuberculoză, evenimentul interdisciplinar “Patologia respiratorie în practica medicală curentă” (25-27 aprilie 2013, Hotel Brâncuși, Târgu-Jiu). Creditată EMC, conferința națională cu participare internațională își propune să faciliteze dezbateri între specialiști cu privire la strategiile, instrumentele și mecanismele cele mai eficiente în prevenția și controlul bolilor respiratorii în România. Tuberculozei i se va dedica o zi specială-vineri 26 aprilie, fiind tema centrală a evenimentului.

La eveniment vor participa pneumologi de la importante centre de specialitate din străinătate: prof. dr. Victor Botnaru (Republica Moldova), dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova), dr. Rostislav Mitrofanov (Rusia), dr. Tatyana Petrenko (Rusia), dr. Oleksii Denysov (Ucraina), dr. Mykhailo Kuzhko (Ucraina).

Printre lectorii din țară care au confirmat prezența se află prof. dr. Florin Mihălțan, prof. dr. Cristian Didilescu, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, prof. dr. Ioan Cordoș, prof. as. dr. Emilia Crișan, conf. dr. Doina Todea, conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, asist. univ. dr. Beatrice Mahler, dr. Gilda Popescu, asist. univ. dr. Oana Deleanu, dr. Spiridon Dumitrescu, dr. Domnica Chiotan, asist. med. Adriana Gheorghiu, dr. Adriana Socaci, dr. Cristian Negrea, dr. Emilia Tabacu, dr. Gheorghe Nini, dr. Ioana Munteanu, dr. Mădălina Burecu, dr. Mihaela Tănăsescu, dr. Mihaela Mitrea, dr. Gheorghe Murgoci, asist. med. Nicoleta Constantin, dr. Roxana Mândru, dr. Roxana Nemeș, dr. Spiridon Dumitrescu, dr. Daniela Ene, dr. Ramona Nedelcu, dr. Radu Stoica, dr. Ana Băleanu.

Coordonatorul științific al evenimentului este prof. univ. dr. Constantin Marica, expert OMS în tuberculoza multidrog-rezistentă, vicepreședintele Societății Române de Pneumologie și coordonatorul Secțiunii de Tuberculoză din cadrul Societății Române de Pneumologie. Președintele comitetului de organizare este dr. ktp. Tiberiu Tataru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu.

Pe agenda evenimentului se află teme precum: fumatul și relația cu bolile respiratorii (BPOC-un factor de risc mai sever decât fumatul, calitatea vieții la pacienții cu BPOC, sevrajul nicotinic, fumatul pasiv), diferite aspecte ale patologiei pulmonare: relația între sindromul de obezitate-hipoventilaţie, tusea cronică, astmul la copil, bronşiectaziile, proteinoza alveolară, metastazele pulmonare), consecințele stresului profesional al medicilor, bune practici medico-legale în asistența medicală generală, obiectivele îngrijirii paliative la bolnavii cu afecțiuni bronho-pulmonare în stadiu terminal. Vor fi abordate și teme privind reabilitarea pulmonară de la ghiduri la practică, școala spatelui și implicațiile la nivel respirator.

Tuberculoza, ca problemă majoră de sănătate publică va avea parte de o abordare multidimensională, urmărind teme precum: endemia TB în România 2011-2012 și experiența Programului Național de Control al TB, mortalitatea prin TB, noi posibilități în diagnosticul rapid al tuberculozei multidrog-rezistente, diagnosticul molecular în tuberculoză, vitamina D și tuberculoză, monitorizarea și tratamentul antituberculos la grupele populaționale vulnerabile, elemente de management al cazurilor de tuberculoză multidrog-rezistentă, chimioterapia intravenoasă în tuberculoză, TB și meningoencefalita tuberculoasă la copil, infecția tuberculoasă latentă și infecția HIV, tuberculoza ca problemă cu impact social în mediul penitenciar și la populația migrantă, recuperarea respiratorie - un nou instrument în abordarea complexă a pacientului cu tuberculoză pulmonară.

Taxele de participare la evenimentul interdisciplinar de la Târgu-Jiu devenit deja tradiție în peisajul evenimentelor dedicate pneumologiei sunt cuprinse între 100 lei și 150 lei pentru medici și între 50 lei și 75 lei pentru asistenți medicali. Taxele sunt reduse până pe 8 aprilie. Informații despre înscrieri, taxe și program complet la evenimente@houston.ro și pe site-ul www.patologierespiratorie.ro.


Download comunicat PNEUMOFTIZIOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Conferinta nationala Patologia respiratorie in practica medicala curenta, editia a IV-a, 23-27 aprilie 2013, Targu-Jiu" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Alexandra Nistoroiu
Email:alexandra.nistoroiu@houston.ro
Telefon:0729.144.261

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Nivel de sustinere fara precedent in populatia generala pentru politicile care vizeaza reducerea(...)

București, 16 Ianuarie 2017. În luna octombrie 2016, compania de cercetare Mercury Research a realizat un studiu cantitativ la nivel național în scopul de a investiga percepția publicului(...) citeste mai departeConferinta nationala Patologia respiratorie in practica medicala curenta, editia a IV-a, 23-27(...)

12 milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an. Dintre acestea, 500.000 de cazuri sunt depistate în Europa. La fiecare 7 minute, un pacient infectat cu(...) citeste mai departeAderenta la tratament a pacientilor bolnavi de tuberculoza - Instruire a profesionistilor in(...)

În perioada 27 – 29 octombrie 2014, Fundația Romanian Angel Appeal a organizat cursul intitulat Managementul serviciilor de asistenţă multidisciplinară a persoanelor afectate de TB -(...) citeste mai departeComunicat de presa: ”Quit Smoking with Barca” castiga prestigiosul premiu din partea Fundatiei(...)

Fundația Europeană pentru Sănătate Pulmonară (European Lung Foundation – ELF) și Societatea Europeană de Boli Respiratorii (European Respiratory Society – ERS) au anunțat sâmbătă, 7(...) citeste mai departe84% dintre romani sustin interzicerea fumatului in spatiile publice

· 78% dintre romani sustin interzicerea comercializarii tigarilor la mai putin de 250 de metri de scoli si licee · Mai mult de 60% dintre romani doresc interzicerea vanzarii tigarilor si a(...) citeste mai departe