A 46-a Sesiune Stiintifica a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta

A 46-a Sesiune Stiintifica a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta
Situatia milioanelor de pacienților cu boli respiratorii, analizată de cercetători, la cea de-a 46-a Sesiune Științifică a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”

Onorând îndelungata sa tradiție, Institutul în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie organizează cea de-a 46-a Sesiune Științifică a Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” pe data de 11 aprilie 2014, în Amfiteatrul “Constantin Anastasatu”, Sos. Viilor 90, sector 5, in pavilionul I. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este Centrul naţional de referinţă în bolile respiratorii, cu cea mai mare adresabilitate din ţară (cca 15.000 pacienți anual).
Principalul obiectiv al acestei manifestări, care va incepe la ora 8:30, urmărește comunicarea și promovarea rezultatelor activității clinice și de cercetare ale corpului medical și academic din Institut, dar și din alte centre cu preocupări similare.
Fiind în același timp centrul metodologic pentru coordonarea a patru programe de sănătate ale Ministerului Sănătății – pentru controlul tuberculozei, pentru renunțarea la fumat, pentru hipertensiunea pulmonară și pentru fibroza chistică, sesiunea devine platforma de comunicare științifică pentru acestor patologii, abordând subiectul endemiei tuberculoase în România în perioada 2012-2013, aspecte de diagnostic convențional și molecular la un eșantion de pacienți cu TB-DR, și rezultate ale programului STOP - Fumat în ultimul an.
În România sunt 4,8 milioane de fumători, din care o treime femei; aproape jumătate încep să fumeze înainte de 20 de ani. Renunțarea la fumat prin consiliere și mijloace adjuvante s-a dovedit net superioară „voinței” proprii, cu toate acestea sub 20% din fumători apelează la consiliere. Fumatul se asociază cu cancere (pulmonar, laringian, digestiv etc), boli obstructive pulmonare invalidante și afecțiuni cardiovasculare severe.
În privința tuberculozei, deși incidența bolii a scăzut semnificativ în ultimii ani (de la 142,2%000 în 2002 la 73,3%000 în 2013), continuăm să fim pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr de cazuri. Spectrul dezvoltării tuberculozei multidrog-rezistente, care a crescut ca proporție ajungând în 2012 la 4,23% din cazuri) impune măsuri sporite de diagnostic, tratament și monitorizare a acestor cazuri.
Sesiunea este o ocazie de actualizare a cunoștințelor, de schimb de idei, de comunicare, de lansare de noi proiecte, fiind totodata cadrul de lansare a Registrului Național de pneumopatii interstițiale difuze și sarcoidoză iar principalele lucrări orale din programul științific acoperă o plajă largă de subiecte din patologia pneumologică, precum deficitul de alfa 1 antitripsină, reabilitarea respiratorie și ventilația non-invazivă în mediul spitalicesc și la domiciliu, abordul multidisciplinar în colagenoze, excelența în chirurgia traheală. Utilitatea bronhoscopiei cu autofluorescență și a radioterapiei în cancerul bronho-pulmonar, fenotipuri de bronșiectazii sunt alte teme ce oferă măsura activității clinice și de cercetare din Institut.

Nu în ultimul rând, lucrarea „Corpul uman în arta plastică”, susținută de pictorul Mircea Goția, adaugă profilului științific o binevenită notă artistică, pe lângă expoziția de fotografie la care sunt invitați participanții.

Sesiunea își propune să aibă un rol important în stimularea cercetării științifice în viitor, în stabilirea de parteneriate în domeniul clinic și de cercetare, oferind membrilor comunităților medicale și academice un eveniment care să devină o sursă de repere profesionale și științifice. Manifestarea este creditată de Colegiul Medicilor din România cu 5 puncte de Educație Medicală Continuă.

Institutul „Marius Nasta” deține:
• cel mai mare număr de pneumologi înalt calificaţi şi recunoscuţi internaţional, cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” fiind şi centru de formare postuniversitară.
• cea mai mare secţie universitară de chirurgie toracică din ţară, cu cel mai mare număr de cazuri complexe din România (cca. 2.500 operaţii pe an),
• unica secție de terapie intensivă respiratorie din țară,
• cel mai puternic centru dedicat de bronhologie din ţară care efectuează aproximativ 9.500 de bronhoscopii anual (70% din toate bronhoscopiile din ţară!), dintre care peste 6.000 pentru afecţiuni neoplazice,
• un serviciu de explorări funcționale complexe cu îndelungată tradiție,
• un laborator de diagnostic bacteriologic al tuberculozei care este și Laborator Național de Referință
• un laborator de histopatologie cu experienţă în domeniul respirator, care prelucreaza anual cca 12.000 blocuri de parafină şi peste 5.000 de citologii,
• unul din puținele centre active de reabilitare respiratorie.

Jurnalistii interesati sunt rugati sa isi anunte participarea la următoarele date de contact:
Dr. Irina Strâmbu, Medic coordonator al activității de cercetare, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”
Tel 0722625930
e-mail istrambu@yahoo.com


"A 46-a Sesiune Stiintifica a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta" adaugat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta 212564

Persoana de contact
Nume:Irina Strambu
Email:istrambu@yahoo.com
Telefon:0722625930
Sursă:www.marius-nasta.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti a inaugurat un Compartiment de Oncologie(...)

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti a inaugurat pentru prima dată un Compartiment de Oncologie Medicală şi Paliaţie. Noul departament răspunde nevoii de tratament prin(...) citeste mai departeConferinta Managementul Bolilor Pulmonare 2015 - Peste 380 de participanti, 2 zile de subiecte(...)

Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pune în pericol sănătatea și chiar viața persoanelor care suferă de ea. Peste 3 milioane de(...) citeste mai departeMinisterul Sanatatii a majorat anul acesta bugetul alocat pentru derularea Programului National de(...)

Ministerul Sănătăţii a majorat anul acesta bugetul alocat pentru derularea Programului Naţional de Control al Tuberculozei cu peste 50%. citeste mai departeAcces deficitar la tratament pentru pacientii cu fibroza chistica - tema in focus la Conferinta(...)

Aproximativ 300 de copii şi 50 de adulţi din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă şi cu potenţial letal din Europa. Dacă în ceea(...) citeste mai departe84% dintre romani sustin interzicerea fumatului in spatiile publice

· 78% dintre romani sustin interzicerea comercializarii tigarilor la mai putin de 250 de metri de scoli si licee · Mai mult de 60% dintre romani doresc interzicerea vanzarii tigarilor si a(...) citeste mai departe