Depresia si insomnia se vindeca la psihiatru

Depresia si insomnia se vindeca la psihiatru
Nu există în pshiatrie adevăr mai popular decât acela că butada ”corp sănătos, minte sănătoasă” se referă în mare parte la ”somn sănătos, minte sănătoasă”. Somnul tulburat, de proastă calitate, puţin, mult sau fragmentat e printre cele mai supărătoare cauze ale unor boli ascunse.

Topul elementelor care conduc către un somn de proastă calitate
De cele mai multe ori insomnia este tratată cu mare indiferenţă de majoritatea oamenilor care suferă de această afecţiune. Medicii corelează insomnia cu fel şi fel de afecţiuni, tocmai de aceea este foarte important să vedem ce stă în spatele nopţilor nedormite. Nu este o ruşine să mergi la un psihiatru şi să îi explici stările de nesomn şi daunele pe care acestea le provoacă asupra organismului tău. Cu atât mai mult cu cât tulburările de somn pot să aibă în spate şi afecţiuni severe, printre care şi depresia.

Ca să înţelegem mai bine elementele care ne disturbă somnul vom aduce în discuţie un studiu de gen, realizat de Fernandez-Mendoza în statul Pennsylvania. Autorii au arătat că aproximativ 1 din 5 subiecți are un somn slab calitativ sau suferă de insomnie.

,,Pacienţii cu somn prost calitativ erau semnificativ mai graşi, fumau în medie mai multe ţigări, consumau mai mult alcool, comparativ cu cei al căror somn era normal. Ulcerul şi boala depresivă erau în mod principal asociate cu tulburarea somnului, ca de altfel şi apneea de somn moderată sau severă. Mai mult, somnul alterat a fost asociat cu vârsta mijlocie a pacientului, cu afecţiunile cardiace, cu ulcerul, cu alergiile, cu astmul şi doar marginal cu boala depresivă majoră’’, menţionează medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe baza studiului de mai sus.

Greutatea corporală şi produsele pe care le consumăm, mai ales alcoolul şi ţigările ne provoacă insomnie. Acestea ne influenţează buna funcţionare a întregului organism şi uneori ne conduc cu paşi rapizi spre medic.

Mediul social, un alt factor perturbator al somnului. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne explică situaţia printr-un exemplu: ,,Depresia la mamă şi insomnia maternă se poate corela cu un mediu mai slab de socializare. Insomnia mamei se asociază şi cu un grad mai mare de haos, niveluri mai mari de neglijare a copilului, mai puţină fericire şi mai puţină stimulare a copilului.”.

Părinţii nedormiţi şi deprimaţi generează în jurul lor un mediu impropriu pentru copil. La rândul lui va creşte şi se va transforma într-un adult cu probleme de adaptare, predispus la consum de substanţe în adolescenţă şi, apoi, la tulburări de somn şi dispoziţii depresive.

Neglijarea emoţională, abuzul fizic şi psihologic au fost şi ele asociate cu insomnia. Mai mult, acestea sunt asociate şi cu simptome de depresie şi anxietate.

Toţi aceşti factori ne arată foarte clar că insomnia nu este o problemă de neglijat. Iar soluţia este cât se poate de simplă, psihiatrul.

Nu evita psihiatrul, pentru că îţi eviţi propria stare de bine.

,,Somnul şi depresia, aşadar, comportă între ele, metaforic vorbind, o relaţie incestuoasă. Fiice ale aceleiaşi tulburări primare de reglare a marilor ritmuri, insomnia şi dispoziţia alterată concură în creşterea nivelului de hormon de stres circulant, secreţie şi metabolism alterat al monoaminelor, status pro-inflamator şi metabolism modificat al glucozei si rezistenţă crescută la insulină în ţesuturi.”, adaugă medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Tratamentul somnului, farmacologic sau psihoterapic este obligatoriu să fie făcut precoce în depresia majoră. Medicul are nevoie sa integreze în practica lui un bun diagnostic diferenţial al tulburării de somn. Nu întotdeauna depresivul nu doarme bine pentru că este depresiv, uneori este depresiv pentru că nu doarme bine. Pe de altă parte, simpla hipnoterapie nu este suficientă pentru derularea unui bun plan de tratament în depresia majoră.

Aşadar, este foarte important să aflăm cauza insomniei şi apoi cu ajutorul medicului specialist să o şi tratăm. Lăsată în voia sorţii ea ne poate afecta grav organismul, viaţa şi poate afecta chiar şi persoanele care ne înconjoară.


Download comunicat PSIHIATRIE - Download fisier atasat comunicatului

"Depresia si insomnia se vindeca la psihiatru" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Roxana Milom
Email:roxana.milom@creativeideas.ro
Telefon:0756 010 869

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Peste 900 de participanti la Congresul National de Psihiatrie 2014

In perioada 08-11 octombrie 2014, la Centrul International de Conferinte Sinaia s-a desfasurat cea de-a V-a editie a celei mai mari manifestari stiintifice din Romania din domeniul psihiatriei si(...) citeste mai departeDrumul de la depresie la excesul ponderal. Mancatul pe fond emotional

Desi cele doua reprezinta afectiuni diferite, intre depresie si excesul ponderal exista o relatie de reciprocitate. Foarte multe cazuri de supraponderabilitate au ca motiv principal o depresie mai(...) citeste mai departeConferinta de presă: ”Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacientilor”

Societatea de Scleroza Multipla din România are deosebita placere de a vă invita în cadrul conferintei de presă ”Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacientilor” ce va avea loc(...) citeste mai departeCentrul Oxxygene lanseaza primul Spital Privat dedicat bolnavilor cu Alzheimer si alte forme de(...)

In noiembrie 2010 se lanseaza primul Spital Privat de ingrijire a pacientilor cu dementa Alzheimer si a altor forme de dementa din Romania. Centrul are o capacitate de 46 paturi, imbinand confortul(...) citeste mai departeConferinta nationala “Impreuna suntem o voce!”

Evenimentul are loc luni, 20 aprilie 2015, între orele 9.00 – 17.00, la CCIR Business Center, Amfiteatrul Al. I. Cuza etaj 4 (Bd. Octavian Goga nr. 2, Sector 3, Bucureşti). citeste mai departe