Conferinta Nationala Alzheimer 2013 se va desfasura in perioada 27 februarie - 2 martie

Conferinta Nationala Alzheimer 2013  se va desfasura in perioada 27 februarie - 2 martie
Demența între criza demografică și cea economică reprezintă tema prin care Societatea Română Alzheimer își propune, prin Conferința Națională Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti), să pună pe primul plan noutățile în domeniu și posibilitatea de a găsi soluții pentru diagnosticarea precoce și pentru managementul optim al demenței. Pe fondul îmbătrânirii demografice globale și a situației economice actuale, boala Alzheimer poate determina o destabilizare atât a sistemelor de sănătate, cât și a bugetelor, dacă nu vor fi luate măsuri susținute.

“Criza economică și constrângerile bugetare în creștere au creat presiuni suplimentare asupra sistemelor de sănătate din multe țări europene, mai ales în cele sărace, printre care se numără și România. Acest lucru a dus la scăderea accesului la tratament și la îngrijire medicală pentru un număr tot mai mare de suferinzi, costurile de îngrijire fiind transferate aproape integral pe umerii pacienţilor și familiilor lor. În acest context, Societatea Română Alzheimer, prin cea de-a III-a Conferință Națională Alzheimer, lansează un nou apel la dezbatere publică a problemelor generate de criza economică, dar și de cea demografică din perspectiva demenței Alzheimer.”, a declarat conf. univ. dr. Cătălina Tudose, Președintele Societății Române Alzheimer.

Cea de-a III-a Conferință Națională Alzheimer propune un workshop inovativ cu tema “Optimizarea circuitului pacientului în sistemul românesc de sănătate”, care are ca scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului în sistemul românesc de sănătate, de diagnosticarea precoce şi tratamentul corect al demenţei Alzheimer şi, mai ales, de rolul medicului de familie, al specialistului, fie el psihiatru, neurolog sau geriatru, la care ajunge pacientul cu boala Alzheimer.

Organizarea acestui workshop se face în contextul în care există ţări europene unde, după realizarea studiilor epidemiologice, doar 46% din cazurile de demenţă sunt diagnosticate, iar în cadrul unora din serviciile naţionale de sănătate sunt diagnosticaţi doar o treime din pacienţi. Se cunoaşte, de asemenea, faptul că poate exista o perioadă de aşteptare de până la 9 luni până când se realizează diagnosticarea în clinicile de memorie. În mare parte, acest lucru ar fi cauzat de faptul că medicii din reţeaua primară consideră inutilă diagnosticarea şi tratarea pacienţilor vârstnici cu demenţă.

Subliniem că populaţia României se află într-un proces de îmbătrânire: numărul persoanelor cu vârsta de/peste 60 de ani a crescut în ultimii 4 ani de la 4,2 milioane în anul 2008, la 4,4 milioane în anul 2011 (creştere de 4,76%). Ponderea în totalul populaţiei era la nivelul anului 2011 de 20,5%, dacă luăm în calcul doar persoanele de/peste 60 de ani şi de 27% dacă adăugăm şi persoanele cuprinse în grupa de vârstă 55-59 de ani. De asemenea, se estimează că una din opt persoane de/peste 65 ani suferă de boala Alzheimer, iar în ceea ce priveşte persoanele de peste 85 ani, 45% suferă de boala Alzheimer.


Download comunicat PSIHIATRIE - Download fisier atasat comunicatului

"Conferinta Nationala Alzheimer 2013 se va desfasura in perioada 27 februarie - 2 martie" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Andreea Grigoroscuta
Email:media@alzcongres.ro
Telefon:0722 329 183

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta de presă: ”Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacientilor”

Societatea de Scleroza Multipla din România are deosebita placere de a vă invita în cadrul conferintei de presă ”Rezultatul evaluării drepturilor europene ale pacientilor” ce va avea loc(...) citeste mai departeBolile cardiovasculare asociate cu depresia cresc de două ori riscul producerii unui infarct

La nivel mondial, depresia constituie o problemă majoră de sănătate, fiind prezentă la aproximativ 20% dintre pacienţii cu boli cardiace. Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS)(...) citeste mai departeExperti in tulburarile de spectru autist se reunesc in Bucuresti la Conferinta Nationala cu(...)

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Universitatea Spiru Haret, prin Facultatea de Sociologie-Psihologie, organizează Conferința Națională cu(...) citeste mai departeCongresul International de Psihiatrie (WPA 2013 Bucharest Congress), 10-13 aprilie 2013

În perioada 10 - 13 aprilie 2013, la Palatul Parlamentului București, va avea loc un eveniment istoric, inovativ și fără precedent în Romania, WPA 2013 Bucharest Congress, organizat de(...) citeste mai departeCongresul National de Psihiatrie, 08 – 11 octombrie 2014, Centrul International de Conferinte(...)

Congresul Național de Psihiatrie se va desfășura în perioada 8-11 octombrie 2014, la Centrul de Conferințe Sinaia. Președintele evenimentului din acest an este prof. univ. dr. Aurel Nireștean,(...) citeste mai departe