Depresia reactivă, rezultatul factorilor psihosociali

Depresia reactivă, rezultatul factorilor psihosociali
Depresia reactivă este tipul cel mai frecvent întâlnit de depresie, mai ales în această societate şi în acest secol în care parcă rezistenţa la stres a scăzut şi noi, ca persoană, am devenit extrem de vulnerabili la factorii ce pot determina apariţia acestei afecţiuni. Pentru a afla mai multe despre acest tip de depresie am stat de vorbă cu Dr. Anca Talaşman, medic primar – psihiatrie, care ne-a explicat:

Cea mai frecventă întrebare cu care se confruntă un psihiatru atunci când are în faţă o persoană diagnosticată cu depresie este: “Depresia asta de unde vine? Am provocat-o eu? O sa treacă vreodată?”

Cum diferenţiem o depresie endogenă de o depresie reactivă?

Depresia endogenă este acel tip de depresie care are ca şi cauză, factorii biologici, ereditari. În schimb, depresia reactivă este determinată de factori psihosociali, de un eveniment traumatic, dificil prin care persoana trece la un moment dat în viaţă. Debutul simptomatologiei în depresia reactivă nu se produce întotdeauna imediat după acţiunea factorului favorizant sau în proximitatea acestuia. De cele mai multe ori acest lucru se întâmplă la o perioadă variabilă de la acţiunea lui, frecvent prin efect cumulativ.

Primii 10 factori stresori în viaţa unui individ sunt în ordine descrescătoare ca intensitate: decesul şotului/ şoţiei, divorţul, decesul unui membru apropiat al familiei, separarea maritală, rănirea sau boala personală severă, pierderea serviciului, condamnarea la detenţie, decesul unui prieten apropiat, sarcina, reajustarea în afaceri.

Cum se manifestă depresia reactivă?

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, pregătire intelectuală sau nivel socio-economic, însă nu fiecare dintre noi răspunde la fel la aceşti factori declanşatori, favorizanţi. Reacţia emoţională depinde de terenul pe care se grefează aceşti factori, şi când spunem teren, ne referim la existenţa în istoricul medical al pacientului a unei tulburări de personalitate, a unei tulburări anxioase, prezenţa lor fiind factor de prognostic nefavorabil. Ca simptome specifice ale depresiei reactive întâlnim dispoziţia depresivă, iritabilă, irascibilitatea, nervozitatea sau scăderea pragului de toleranţă la frustrare.

Bolnavul poate să zâmbească sau chiar să nege schimbarea de dispoziţie, dar să se plângă în schimb de dureri persistente (cel mai frecvent întâlnite fiind durerile de spate) care nu cedează la antalgice şi care de obicei nu au o cauză fiziologică sau de alte suferinţe somatice. La fel, poate să prezinte accese de plâns sau dimpotrivă să acuze incapacitate de a simţi emoţiile.

Manifestările psihologice asociate sunt exprimate prin lipsă de încredere în propria persoană, cu stimă de sine scăzută, indecizie, scăderea capacităţii de concentrare, retracţie socială, gândire pesimistă, auto-învinovăţire. Pot să apară senzaţia de oboseală, agitaţie, modificări de greutate corporală, tulburări de somn, tulburări de dinamică sexuală.

Tratarea precoce

Ca în orice afecţiune intervenţia terapeutică precoce este ideală. Cu cât vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este întârziată cu atât rezultatul benefic al tratamentului va fi mai greu de obţinut.

În cazul depresiei reactive combinaţia tratamentului antidepresiv şi al psihoterapiei duce la cele mai bune rezultate şi este cea mai indicată. De asemenea, trebuie ştiut faptul că tratamentul nu funcţionează ca o baghetă magică şi că atâta timp cât factorii care au declanşat depresia nu sunt îndepărtaţi sau gestionaţi corect rezultatul nu este cel aşteptat. În consecinţă există toate şansele ca şi după vindecarea unui episod depresiv reactiv acesta să se repete la un interval de timp .

În România, o platformă complexă online, www.depresiv.ro, a fost gândită special ca un mijloc de sprijin şi informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vieţii cu o tulburare de dispoziţie sau au în familie persoane care trec prin astfel de episoade. Astfel, în cazul în care aveţi în familie o persoană care suferă de simptomele depresiei, puteţi consulta platforma pe care veţi găsi informaţii provenite de la specialişti din domeniul psihiatriei.
Sursă informaţii medicale: Anca Talaşman, medic primar – psihiatrie


"Depresia reactivă, rezultatul factorilor psihosociali" adaugat de Creative Ideas 212564

Persoana de contact
Nume:Irina Munteanu
Email:irina.munteanu@creativeideas.ro
Telefon:0756010869
Sursă:http://www.depresiv.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

O luna pana la cel mai important simpozion medical interdisciplinar dedicat depresiei: Impactul(...)

Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează pe 23 si 24 mai Conferința Națională Interdisciplinară “Impactul sindromului depresiv asupra pacientului și asupra societății”,(...) citeste mai departePersonalitate fara anxietate – simpozion adresat medicilor cu specialitatea psihiatrie

Dr. Reddy’s Laboratories România organizează joi, 26 noiembrie a.c., simpozionul “Personalitate fără anxietate”, dedicat medicilor cu specialitatea psihiatrie. Evenimentul se va desfășura(...) citeste mai departeSpecialisti de renume ai psihiatriei mondiale se reunesc in cadrul WPA 2013 Bucharest Congress

Specialiști de renume ai psihiatriei mondiale se reunesc timp de trei zile la Bucuresti, în cadrul Congresului Asociației Mondiale de Psihiatrie. Evenimentul de talie mondială are ca temă(...) citeste mai departeConferinta de presa prilejuita de Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului,(...)

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naţionale de Analiză Aplicată a Comportamentului va începe în data de 28 martie 2014. Cu acest prilej va avea loc şi o conferinţă de presă. Evenimentul(...) citeste mai departeNoi beneficii pentru persoanele cu autism

Astăzi s-a deschis cea de-a patra ediție a Conferinței Internaționale ABA, un eveniment la care participă peste 450 de psihologi, psihiatri, medici și părinți. La deschidere au luat(...) citeste mai departe