Ce este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL

Ce este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL
Potrivit Asociatiei Internationale de Psihiatrie, tulburarea afectiva bipolara este o boala care afecteaza starea emotionala si psihica a unei persoane, fiind o problema severa de sanatate.

Persoanele care sufera de tulburare afectiva bipolara experimenteaza alternativ episoade expansive (maniacale) si episoade depresive. Aceste episoade sunt caracterizate de: stari de incredere exagerata in fortele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie si comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare in activitati multiple fara a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stari de tristete exacerbata, insomnie, lipsa a placerii, scadere a interesului pentru diferite activitati, pierdere a motivatiei, insotite de sentimente de vinovatie si de inutilitate, durere morala, diminuarea energiei, scaderea poftei de mancare si in cazuri severe chiar de ganduri suicidale.

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul”, urmareste sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolara in demersul lor de a-si recastiga stabilitatea si bunastarea psihica pentru a putea duce o viata normala.

Unul dintre obiectivele acestei actiuni, desfasurate in Bucuresti si in alte trei orase din tara – Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara, il reprezinta cresterea gradului de informare in randul publicului interesat in legatura cu tulburarea bipolara. Astfel, sunt aduse in atentie simptomele, cauzele, modul de manifestare si alte caracteristici ale tulburarii afective bipolare, pentru o mai buna intelegere a bolii si a persoanelor care au aceasta afectiune.

„Cunoasterea afectiunii si educatia sunt foarte importante pentru pacientul cu tulburare afectiva bipolara, dar si pentru cei apropiati lui. Pacientul trebuie sa inteleaga ce inseamna tulburarea afectiva bipolara, ce implicatii are pentru el, la nivel personal si social, pentru a o putea controla. De aceea, acesta trebuie sa stie cum se manifesta tulburarea afectiva bipolara, care sunt elementele care definesc fazele de manie, respectiv depresie, ca sa poata adopta un comportament preventiv. Totodata, persoana care sufera de aceasta afectiune are nevoie de suportul familiei, si al celor din jur. Iar pentru aceasta este nevoie de o crestere a gradului de informare cu privire la tulburarea afectiva bipolara, exact ceea ce urmareste campania «Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul»”, a declarat Prof. Univ. Dr. Dan Prelipceanu, Sectia IX, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”, Bucuresti.

Potrivit specialistilor, tulburarea afectiva bipolara poate debuta in orice etapa a vietii dar, in cele mai multe cazuri, se manifesta in intervalul de varsta 18-25 de ani, adica in perioada desavarsirii personalitatii individului.

„Adultul tanar experimenteaza modificari comportamentale si beneficiaza de transformari sociale, profesionale si emotionale importante. In aceasta etapa a vietii, poate sa se instaleze tulburarea afectiva bipolara, cel mai adesea printr-un episod depresiv, pe care pacientul, familia sau prietenii sa nu-l recunoasca si in felul acesta, daca starea lui nu o impune, sa nu se prezinte la medic.


In conditiile unei evolutii de mai lunga durata fara o diagnosticare corecta si un management adecvat al tulburarii afective bipolare, apar urmarile care pot cuprinde inclusiv modificari cognitive. Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, insa pot avea baze genetice, neurobiochimice, sau pot fi influentate de stilul de viata, ritmul biologic, evenimentele stresante sau mediul in care a trait pacientul. Problematica tulburarii afective bipolare este deosebit de complexa, dar prin aceasta campanie, sunt convinsa ca vom reusi sa extindem cunostintele, cel putin de baza, referitoare la aceasta afectiune in randul publicului interesat, pentru binele pacientilor si pentru diagnosticarea precoce si inceperea unui tratament”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mirela Manea, Sef Sectie IV Psihiatrie, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” Bucuresti.

Planul de actiune in sanatate mintala pentru perioada 2013-2020 elaborat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca sanatatea mintala, ca si alte aspecte ale sanatatii, poate fi afectata de o serie de factori socio-economici pentru schimbarea carora sunt necesare strategii coerente de promovare, prevenire si tratament, la nivelul fiecarei tari.

Necesitatea implementarii unor masuri speciale este motivata de faptul ca factorii care caracterizeaza sanatatea mintala sau aparitia afectiunilor nu sunt doar individuali, precum abilitatea unei persoane de a-si controla propriile emotii, ganduri, comportament si interactiune cu ceilalti, ci si sociali, economici, politici si de mediu, ca politicile nationale si de protectie sociala, standardele de viata din fiecare tara, conditiile de munca si programele de suport social.

Campania „Ajuta-i sa-si regaseasca echilibrul” este organizata de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Initiativa, care vizeaza extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburarii afective bipolare in randul opiniei publice, vine sa completeze campania „Regaseste-ti echilibrul” demarata in noiembrie 2014. Aceasta din urma, adresata pacientilor cu tulburare afectiva bipolara, se deruleaza in clinici si cabinete de specialitate fiind menita sa ajute la o gestionare mai buna a afectiunii prin controlul stilului de viata.


Download comunicat PSIHIATRIE - Download fisier atasat comunicatului

"Ce este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ana Maria Cizmaş
Email:press@sanatateapress.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Congresul International de Psihiatrie (WPA 2013 Bucharest Congress), 10-13 aprilie 2013

În perioada 10 - 13 aprilie 2013, la Palatul Parlamentului București, va avea loc un eveniment istoric, inovativ și fără precedent în Romania, WPA 2013 Bucharest Congress, organizat de Asociația(...) citeste mai departeDoua premii pentru Help Autism la Gala Societatii Civile

Asociația Help Autism a fost distinsă cu două premii I la categoriile „Originalitate” și „Educație, Învățământ, Cercetare” în cadrul Galei Societății Civile ce a avut loc aseară la Ateneul Român. citeste mai departeConferinta Nationala Alzheimer 2013 se va desfasura in perioada 27 februarie - 2 martie

Demența între criza demografică și cea economică reprezintă tema prin care Societatea Română Alzheimer își propune, prin Conferința Națională Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul(...) citeste mai departeConferinta Nationala Alzheimer 2011

In perioada 18 - 20 februarie 2011, la Institutul National de Statistica, Bucuresti va avea loc Conferinta Nationala Alzheimer 2011 (CNALZ 2011) cu participare internationala, cu tema “Actualitati in(...) citeste mai departeAl IV-lea Congres National de Psihiatrie

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog organizeaza in perioada 19 - 22(...) citeste mai departe