Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL

Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL
Potrivit Asociației Internaționale de Psihiatrie, tulburarea afectivă bipolară este o boală care afectează starea emoțională și psihică a unei persoane, fiind o problemă severă de sănătate.

Persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară experimentează alternativ episoade expansive (maniacale) și episoade depresive. Aceste episoade sunt caracterizate de: stări de încredere exagerată în forțele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie și comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare în activități multiple fără a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stări de tristețe exacerbată, insomnie, lipsă a plăcerii, scădere a interesului pentru diferite activități, pierdere a motivației, însoțite de sentimente de vinovăție și de inutilitate, durere morală, diminuarea energiei, scăderea poftei de mâncare și în cazuri severe chiar de gânduri suicidale.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, urmărește sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolară în demersul lor de a-și recâștiga stabilitatea și bunăstarea psihică pentru a putea duce o viață normală.

Totodată, acțiunea derulată în Cluj-Napoca și în alte trei orașe ale țării - București, Iași și Timișoara subliniază importanța majoră pe care diagnosticarea timpurie a bolii o are în evoluția stării de sănătate a pacientului.

„Diagnosticarea precoce este extrem de importantă în perspectiva gestionării tulburării afective bipolare. Din păcate, de cele mai multe ori stabilirea unui diagnostic este o provocare și devine un proces de durată întins pe mai mulți ani, ceea ce poate conduce la consecințe grave pentru pacient. Aceasta se întâmplă din cauza variabilității formelor afecțiunii, iar instalarea bolii poate fi ușor ignorată. De exemplu, un episod depresiv se poate dezvolta în timp, pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni. Semnele debutului unui astfel de episod pot fi anunțate de anxietate sau de simptome depresive ușoare, pe care doar un specialist le poate constata. De aceea, la primele semnale, trebuie consultat medicul psihiatru. Însă pentru a le putea identifica este nevoie de o informare mai consistentă cu privire la problematica tulburării afective bipolare, la simptomele, la implicațiile afecțiunii. Doar cunoscând mai îndeaproape problema acestei boli și apelând la medicul psihiatru când se observă manifestări specifice se poate reuși depistarea ei în faze incipiente. Astfel, tulburarea afectivă bipolară poate fi controlată mai ușor, iar impactul asupra vieții pacientului este mult mai redus”, a declarat Prof. Univ. Dr. Aurel Nireștean, Președintele Asociației Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Specialiștii spun că tulburarea bipolară are, printre alte cauze care o pot determina, și o componentă genetică.

„Suntem frecvent întrebați dacă tulburarea afectivă bipolară se transmite la alte generații. Răspunsul ar fi acela că este destul de dificil să știm ce persoană, din cadrul aceleiași familii, va moșteni boala. Cauza genetică este însă doar unul dintre factorii ce pot determina apariția bolii. Pe de altă parte evenimentele din viață, ritmul biologic și somnul sunt considerate elemente care pot favoriza instalarea și dezvoltarea afecțiunii”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Ioana Micluția, Șef Secție Psihiatrie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Planul de acțiune în sănătate mintală pentru perioada 2013-2020, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evidențiază că expunerea unei persoane la diferite situații dificile, la o vârstă fragedă, este tot un factor de risc important în apariția bolilor mintale.

În funcție de contextul local, anumite persoane sau grupuri pot fi supuse, în societate, unui risc mai ridicat de a experimenta probleme de sănătate mintală.

Conform planului OMS, în această situație se pot găsi unii membri ai comunităților foarte sărace, persoanele care trăiesc în condiții de viață precare, copiii care au cunoscut violența domestică sau care au fost neglijați, grupurile minoritare, persoanele discriminate și ale căror drepturi esențiale sunt încălcate, prizonierii sau persoanele care trăiesc în zone de conflict ori afectate de dezastre naturale.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul” este organizată de către Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Inițiativa, care vizează extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburării afective bipolare în rândul opiniei publice, vine să completeze campania „Regăsește-ți echilibrul” demarată în noiembrie 2014. Aceasta din urmă, adresată pacienților cu tulburare afectivă bipolară, se derulează în clinici și cabinete de specialitate, fiind menită să ajute la o gestionare mai bună a afecțiunii prin controlul stilului de viață.

Management campanie: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.


Download comunicat PSIHIATRIE - Download fisier atasat comunicatului

"Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cornelia Tone
Email:comunicare@sanatateapress.ro
Telefon:0733 011 104

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinta Nationala Alzheimer 2011

In perioada 18 - 20 februarie 2011, la Institutul National de Statistica, Bucuresti va avea loc Conferinta Nationala Alzheimer 2011 (CNALZ 2011) cu participare internationala, cu tema “Actualitati in(...) citeste mai departeConferinta de presa prilejuita de Conferinta Nationala de Analiza Aplicata a Comportamentului,(...)

Cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naţionale de Analiză Aplicată a Comportamentului va începe în data de 28 martie 2014. Cu acest prilej va avea loc şi o conferinţă de presă. Evenimentul se va(...) citeste mai departePeste 900 de participanti la Congresul National de Psihiatrie 2014

In perioada 08-11 octombrie 2014, la Centrul International de Conferinte Sinaia s-a desfasurat cea de-a V-a editie a celei mai mari manifestari stiintifice din Romania din domeniul psihiatriei si(...) citeste mai departeAnxin te ajuta sa controlezi starile de anxietate si stresul cotidian

Zilnic esti asaltat de zeci de probleme, ce devin mari atunci cand se aduna... Munca, agitatia orasului, bombardamentul informational, lipsa momentelor de relaxare, intr-un cuvant viata moderna(...) citeste mai departeConferinta Fiecare copil conteaza. Invata sa traiesti cu ADHD!

Cele doua zile de conferinta reprezinta o ocazie unica pentru profesionistii din domeniul sanatatii, educatiei, asistentei sociale si parinti, pentru a invata si discuta despre cele mai bune practici(...) citeste mai departe