Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL

Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL
Potrivit Asociației Internaționale de Psihiatrie, tulburarea afectivă bipolară este o boală care afectează starea emoțională și psihică a unei persoane, fiind o problemă severă de sănătate.

Persoanele care suferă de tulburare afectivă bipolară experimentează alternativ episoade expansive (maniacale) și episoade depresive. Aceste episoade sunt caracterizate de: stări de încredere exagerată în forțele proprii, agresivitate, impulsivitate, hiperactivitate, euforie și comportamente riscante, demonstrative, comportament sexual inadecvat, implicare în activități multiple fără a le finaliza, cheltuieli excesive, respectiv: stări de tristețe exacerbată, insomnie, lipsă a plăcerii, scădere a interesului pentru diferite activități, pierdere a motivației, însoțite de sentimente de vinovăție și de inutilitate, durere morală, diminuarea energiei, scăderea poftei de mâncare și în cazuri severe chiar de gânduri suicidale.

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, prin intermediul campaniei „Ajută-i să-și regăsească echilibrul”, urmărește sprijinirea persoanelor cu tulburare bipolară în demersul lor de a-și recâștiga stabilitatea și bunăstarea psihică pentru a putea duce o viață normală.

Totodată, acțiunea derulată în Cluj-Napoca și în alte trei orașe ale țării - București, Iași și Timișoara subliniază importanța majoră pe care diagnosticarea timpurie a bolii o are în evoluția stării de sănătate a pacientului.

„Diagnosticarea precoce este extrem de importantă în perspectiva gestionării tulburării afective bipolare. Din păcate, de cele mai multe ori stabilirea unui diagnostic este o provocare și devine un proces de durată întins pe mai mulți ani, ceea ce poate conduce la consecințe grave pentru pacient. Aceasta se întâmplă din cauza variabilității formelor afecțiunii, iar instalarea bolii poate fi ușor ignorată. De exemplu, un episod depresiv se poate dezvolta în timp, pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni. Semnele debutului unui astfel de episod pot fi anunțate de anxietate sau de simptome depresive ușoare, pe care doar un specialist le poate constata. De aceea, la primele semnale, trebuie consultat medicul psihiatru. Însă pentru a le putea identifica este nevoie de o informare mai consistentă cu privire la problematica tulburării afective bipolare, la simptomele, la implicațiile afecțiunii. Doar cunoscând mai îndeaproape problema acestei boli și apelând la medicul psihiatru când se observă manifestări specifice se poate reuși depistarea ei în faze incipiente. Astfel, tulburarea afectivă bipolară poate fi controlată mai ușor, iar impactul asupra vieții pacientului este mult mai redus”, a declarat Prof. Univ. Dr. Aurel Nireștean, Președintele Asociației Române de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Specialiștii spun că tulburarea bipolară are, printre alte cauze care o pot determina, și o componentă genetică.

„Suntem frecvent întrebați dacă tulburarea afectivă bipolară se transmite la alte generații. Răspunsul ar fi acela că este destul de dificil să știm ce persoană, din cadrul aceleiași familii, va moșteni boala. Cauza genetică este însă doar unul dintre factorii ce pot determina apariția bolii. Pe de altă parte evenimentele din viață, ritmul biologic și somnul sunt considerate elemente care pot favoriza instalarea și dezvoltarea afecțiunii”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Ioana Micluția, Șef Secție Psihiatrie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Planul de acțiune în sănătate mintală pentru perioada 2013-2020, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), evidențiază că expunerea unei persoane la diferite situații dificile, la o vârstă fragedă, este tot un factor de risc important în apariția bolilor mintale.

În funcție de contextul local, anumite persoane sau grupuri pot fi supuse, în societate, unui risc mai ridicat de a experimenta probleme de sănătate mintală.

Conform planului OMS, în această situație se pot găsi unii membri ai comunităților foarte sărace, persoanele care trăiesc în condiții de viață precare, copiii care au cunoscut violența domestică sau care au fost neglijați, grupurile minoritare, persoanele discriminate și ale căror drepturi esențiale sunt încălcate, prizonierii sau persoanele care trăiesc în zone de conflict ori afectate de dezastre naturale.

Campania „Ajută-i să-și regăsească echilibrul” este organizată de către Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, cu sprijinul companiei AstraZeneca. Inițiativa, care vizează extinderea nivelului de informare cu privire la problematica tulburării afective bipolare în rândul opiniei publice, vine să completeze campania „Regăsește-ți echilibrul” demarată în noiembrie 2014. Aceasta din urmă, adresată pacienților cu tulburare afectivă bipolară, se derulează în clinici și cabinete de specialitate, fiind menită să ajute la o gestionare mai bună a afecțiunii prin controlul stilului de viață.

Management campanie: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical.


Download comunicat PSIHIATRIE - Download fisier atasat comunicatului

"Cum poate fi depistata tulburarea afectiva bipolara? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Cornelia Tone
Email:comunicare@sanatateapress.ro
Telefon:0733 011 104

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Dialog continental si global:Integrarea medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice(...)

In perioada 24 - 27 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, are loc Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie (WPA 2015 Bucharest International Congress) cu tema Ingrijirea(...) citeste mai departeAl XVII-Lea Simpozion Național de PsihoNeuroEndocrinologie

Societatea Româna de PsihoNeuroEndocrinologie împreună cu Societatea de Psihiatrie Biologică și Psihofarmacologie, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și AACE Chapter România au(...) citeste mai departe„Si ei trebuie sa aiba o sansa!”, un proiect care sustine depistarea si tratarea autismului

Specialiştii estimează că în România există 15.000 cazuri de autism şi că numărul de cazuri depistate se află în continuă creştere, fiind evaluate 10-15 cazuri noi pe săptămână. În(...) citeste mai departeO luna pana la cel mai important simpozion medical interdisciplinar dedicat depresiei: Impactul(...)

Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează pe 23 si 24 mai Conferința Națională Interdisciplinară “Impactul sindromului depresiv asupra pacientului și asupra societății”,(...) citeste mai departeCe este tulburarea afectiva bipolara si cum o recunoastem? - AJUTA-I SA-SI REGASEASCA ECHILIBRUL

Potrivit Asociatiei Internationale de Psihiatrie, tulburarea afectiva bipolara este o boala care afecteaza starea emotionala si psihica a unei persoane, fiind o problema severa de sanatate. citeste mai departe