Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu recunoaste serviciile de sanatate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu recunoaste serviciile de sanatate
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienților români la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directă în Contractul-cadru. Accesul pacienților la serviciile psihologice este practic imposibil de realizat.

Pacienții români pot accesa servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică și logopedie (psihopedagogie specială) doar dacă plătesc. În prezent, CNAS nu decontează in realitate astfel de servicii și nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS consideră într-un mod aberant că beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate și nu pacienții.
Aproximativ 40% din populația României, aflată în mediul rural, nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică și nu cunoaște ce este un psiholog.

CNAS dorește ca în Contractul-cadru 2013-2014 să se prevadă doar decontarea serviciilor medicale, refuzând să le recunoască pe cele conexe, motivația fiind că acest lucru excede Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

“Solicităm Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să recunoască și să introducă în Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversăm o perioadă de criză economică în care depresia și alte afecțiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiții, este extrem de necesar ca pacienții să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare si recuperare prin decontare directa cu casele de asigurari. Avem nevoie de un program național de asistență psihologică a populației”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Situația asistenței psihologice este la fel de rea și în spitale. În prezent, la nivelul întregii țări există un deficit de aproximativ 600 de posturi de psiholog în spitale. Posturile respective sunt prevăzute în organigramă, însă managerii nu le scot la concurs, motivul fiind lipsa fondurilor. În prezent, în sistemul de sănătate sunt angajați aproximativ 800 de psihologi.

Actualul proiect al Contractului – cadru reglementează, potrivit art. 3, doar serviciile medicale. Dacă, până acum, în proiectului Contractului-cadru era stipulat faptul că asistenţa medicală ambulatorie de specialitate se asigură de către medicii de specialitate, medicii dentişti, împreună cu alt personal de specialitate medico-sanitar şi alte categorii de personal, precum şi personalul atestat, Colegiul Psihologilor din România solicită reglementarea condiției atestarii personalului care presteaza serviciile psihologice, acestea fiind furnizate doar prin cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de psihologie, certificate de către Colegiul Psihologilor din România solicită și introducerea unor modificări în proiectul Contractului-cadru în care să se precizeze în mod expres obligativitatea consultării reprezentanţilor CPR la elaborarea normelor de aplicare ale Contractului-cadru, cât şi reglementarea serviciilor conexe actului medical.

O altă problemă cu care se confruntă psihologii este faptul că atestatele de liberă practică emise în baza Legii nr. 213/2004 nu sunt recunoscute în spitale din cauza unor neconcordanțe între lege și ordinele emise ulterior de Ministrul Sănătății. În această situație se află mulți dintre psihologi, CPR reclamând în nenumărate rânduri din anul 2006 până în prezent această situație de fapt.

În prezent, în România sunt aproximativ 14000 de psihologi, dintre care aproximatiuv 3000 de psihologi își exercită profesia în mod independent.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din patru suferă de depresie la nivel mondial. În 2020, se apreciaza ca diagnosticul de depresie va ajunge al II-lea, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând ca terapie de primă linie psihoterapia. În aceste conditii, in majoritatea statelor civilizate psihologii clinicieni si psihologii specializati in psihoterapie sunt din ce in ce mai solicitati, activitatea lor profesionala fiind utila societatii.

Studiile de specialitate indică tendinţe de creştere a frecvenţei tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenţă domestică, a consumului de droguri şi alcool.

În 2011, potrivit datelor Institutului Național de Medicină Legală, au fost înregistrate 2784 sinucideri în întreaga țară, având o medie de aproape 8 sinucideri pe zi.

În ultimii doisprezece ani, de la demararea reformei din sistemul sanitar, psihologilor clinicieni le-a fost confiscat dreptul de a încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate, fiindu-le acordată doar alternativa contractării indirecte, prin intermediul medicilor, fapt care a dus la încălcarea independenţei profesionale a psihologilor.

Considerăm că în ultimii doisprezece ani, reglementările din sistemul sanitar au fost din ce în ce mai restrictive pentru psihologi, fapt care a generat o situaţie ale cărei consecinţe sunt greu de calculat pentru sănătatea psihică a românilor

În concluzie, CPR solicită reglementarea dreptului psihologilor clinicieni de a încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate şi de a fi decontate serviciile de psihologie clinică prin sistemul de asigurări de sănătate, în interesul pacienţilor din România.


Download comunicat PSIHOLOGIE - Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor Download fisier atasat comunicatului

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu recunoaste serviciile de sanatate" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminiţa Vâlcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Simpozionul “Trăiesc în lumea ta!”, 5 aprilie 2012

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – ANCAAR și Facultatea de Sociologie-Psihologie a Universității Spiru Haret din București organizează Simpozionului(...) citeste mai departeConferinta Nationala “Omul din spatele autismului”

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România – ANCAAR, Asociația Speranța Andradei, Centrul de zi „Micul Prinţ” şi Centrul Român de Intervenție Socială și(...) citeste mai departeCasa Nationala de Asigurari de Sanatate nu recunoaste serviciile de sanatate

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienților români la servicii psihologice, prin refuzul de a le introduce spre decontare directă în Contractul-cadru. Accesul(...) citeste mai departeMaratonul autismului

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) și Houston NPA îi invită pe toți pasionații sportului în aer liber, copii, tineri și adulți, să vină(...) citeste mai departeConferinta Internationala Psihologia si realitatile lumii contemporane, 18-20 octombrie 2013

În perioada 18-20 octombrie 2013 va avea loc la Bucureşti a IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane”. citeste mai departe