Starea psihologica a populatiei Romaniei in anul 2013 reclama aprobarea urgenta a unui program national privind asistenta psihologica

Starea psihologica a populatiei Romaniei in anul 2013 reclama aprobarea urgenta a unui program national privind asistenta psihologica
În perioada 19 iunie - 1 iulie 2013, AB Research Group România a efectuat la solicitarea Colegiului Psihologilor din România, un sondaj de opinie la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, privind situaţia serviciilor psihologice în România. Marja de eroare statistică este în procent de +/- 3%.

Pornind de la datele obţinute în ultimii ani de către Colegiul Psihologilor din România şi având în vedere Raportul de cercetare socială, vă aducem la cunoştinţă câteva aspecte deosebit de importante referitoare la starea serviciilor psihologice în România anului 2013.

Un procent de 68,8% dintre români nu a fost niciodată la psiholog, arată rezultatele studiului realizat. Cu toate acestea, România este una dintre țările care înregistrează cele mai mari cifre ale ratei şomajului, infracţionalităţii, consumului de droguri, numărului de accidente rutiere, numărului de divorţuri, numărului de bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice şi sociale pe care o traversează ţara noastră.

Analizând efectele acestei situaţii, am încercat să arătam faptul că românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituţii publice, însă apelează în continuare la vrăjitoare, vraci, bioenergeticieni, specialişti în magie şi la alte forme neadecvate pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic, situaţie facilitată în primul rând de nedecontarea directă a serviciilor psihologice şi de lipsa unui Program naţional de asistenţă psihologică pentru populaţia României. În acelaşi timp, numărul psihologilor angajaşi în sistemul de sănătate este insuficient în raport cu numărul pacienţilor.

În România anului 2013, nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care să beneficieze de decontare prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum: consilierea psihologică pentru sarcină şi naştere, consilierea psihologică şi psihoterapia familiei, consilierea psihologică pentru siguranţa circulaţiei, asistenţa psihologică pentru adicţii, consilierea psihologică a copiilor, asistenţa psihologică a copiilor autişti si a familiilor acestora, asistenţa psihologică în cazuri de divorţ, asistenţa psihologică în cazuri de accident rutier, pentru victime şi autori, asistenţa psihologică a cadrelor didactice, asistenţa psihologică a persoanelor cu handicap, asistenţa psihologică a învinuiţilor şi inculpaţilor pe perioada urmăririi penale si a judecăţii, asistenţa psihologică a bolnavilor aflaţi în faza terminală, asistenţa psihologică a persoanelor aflate în şomaj şi a minorilor aflaţi în situaţia de risc de abandon şcolar, asistenţa psihologică a copiilor în cazul intervenţiile stomatologice, asistenţa psihologică a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, precum şi alte servicii psihologice de urgenţă.

Mai mult, în condiţiile în care instituţiile statului român încurajează direct sau indirect furnizorii ilegali de servicii psihologice să presteze în continuare aceste servicii, scăzând astfel nivelul calitativ al actului psihologic, asistăm la o imposibilitate a psihologilor de a păstra standardele de calitate optime pentru serviciile prestate.

Astfel, potrivit datelor obţinute, 79,6% dintre români consideră incorect ca policlinicile medicale să furnizeze servicii psihologice. În acest timp, cabinetele psihologice concurează cu greu practica ilegală a policlinicilor medicale si a altor societăţi comerciale, a căror practică este sprijinită prin pasivitatea autorităţilor statului, care tolerează această practică prin acceptarea avizelor şi rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizaţi. În aceste condiţii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegală existentă în piaţă, iar beneficiarilor le sunt încălcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice.

Relevant pentru nivelul calitativ la care furnizorii ilegali de servicii psihologice au adus aceste servicii în Romania sunt datele referitoare la permisul de conducere. Potrivit datelor obţinute, 46,2% dintre romani consideră că examenul psihologic pentru permisul de conducere a fost foarte uşor, iar 44,4% îl consideră uşor, în timp ce numai un procent de 2,3% dintre romani consideră că au trecut cu greu de examenul psihologic.

Date asemănătoare au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte permisul de port arma. Potrivit raportului de cercetare socială, 65.2% dintre romani apreciază examenul psihologic pentru permisul de port arma ca fiind uşor, iar 17,4% îl consideră foarte uşor, în timp ce numai 17,4% îl apreciază ca fiind dificil. Raportat la numărul total al examinărilor, procentul de 17,4% coincide cu procentul aproximativ deşinut de cabinetele psihologice în piaţă.

Având în vedere aceste date, solicităm autorităţilor statului român să adopte şi să faciliteze, după caz, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: Decontarea directă a serviciilor psihologice necesare populaţiei României, Sprijinirea şi implementarea măsurilor de evidenţă şi securizare a avizelor şi rapoartelor psihologice şi Adoptarea Programului naţional de asistenţă psihologică a populaşiei României.
Concomitent cu sistemul de evidenţă, Colegiul Psihologilor din România va elabora Ghidul de bune practici pentru fiecare examinare psihologică, normând în acest mod activitatea profesională şi stabilind o metodologie comună de lucru.

În concluzie, Colegiul Psihologilor din Romania va elabora în următoarea perioadă un proiect privind Programul naţional de asistenţă psihologică a populaţiei României, pe care îl va înainta Guvernului României în vederea susţinerii spre aprobare. De asemenea, în următoarea perioadă Consiliul director va analiza şi aproba implementarea unui sistem de evidenţă şi securizare a actelor profesionale ale psihologilor cu drept de liberă practică.


Download comunicat PSIHOLOGIE - Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor Download fisier atasat comunicatului

"Starea psihologica a populatiei Romaniei in anul 2013 reclama aprobarea urgenta a unui program national privind asistenta psihologica" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ştefan Iulian-Laurenţiu
Telefon:0733.07.34.77

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Colegiul Psihologilor din Romania, membru cu drepturi depline in EFPA

Colegiul Psihologilor din România a devenit membru cu drepturi depline al Federației Europene a Asociațiilor de Psihologie în cadrul Adunării Generale a EFPA, desfășurată la Stockholm, în(...) citeste mai departeColegiul Psihologilor din Romania a aprobat hotararea privind evidenta profesionala a psihologilor(...)

Colegiul Psihologilor din România a aprobat în ședința comună a Consiliului și Comitetului director Hotărârea privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică. citeste mai departeFEDRA solicita statutului roman sustinerea persoanelor cu autism

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a depus astăzi, 15 noiembrie, la 4 ministere (Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul(...) citeste mai departeStudiu asupra discriminarii si excluderii sociale a persoanelor cu autism si toolkit-uri cu(...)

București, 30 iunie 2015. În luna aprilie a acestui an au fost demarate primele activități din cadrul proiectului “MASPA – Măsuri pentru promovarea non discriminării și incluziunii sociale(...) citeste mai departeDepresia poate fi depistată şi tratată

Sub sloganul “Nu eşti singură. Nu eşti singura!”, Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) şi Liga Română pentru Sănătate Mintală (LRSM) iniţiază un program care aduce(...) citeste mai departe