Conferinta Internationala Psihologia si realitatile lumii contemporane

Conferinta Internationala Psihologia si realitatile lumii contemporane
A IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane” ce a avut loc ȋn perioada 18-20 octombrie 2013, la Bucureşti, a reunit, timp de cȃteva zile, aproximativ 200 de psihologi, invitaţi din străinătate dar şi personalităţi ale vieţii academice din România.

Referitor la importanța si utilitatea acestei manifestări, Prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București a precizat că: “Este una dintre cele mai importante și prestigioase manifestări pe care Facultatea de Psihologie și Științele Educației o organizează de 4 ani. Manifestarea aceasta internațională este menită să discute într-o manieră interdisciplinară, atât teoretică cât și aplicată, toate problemele societății care au o componentă importantă psihologică. Anul aceasta avem aproape 200 de participanti la acest eveniment”.

Referitor la impactul evenimentului asupra universității, asupra colectivului de profesori și asupra studenților, rectorul a subliniat faptul că acesta “trebuie să fie unul foarte ridicat. Avem gândul că studenții învață foarte mult dacă sunt implicați în echipe de cercetare, învață mult mai mult decât dacă sunt pregătiți în seminarii unde trebuie să aibă doar discuții cu caracter foarte abstract teoretic. Universitatea din București care găzduiește această manifestare este foarte interesată de educație și de cercetare, sunt două dimensiuni principale ale misiunii noastre academice în general și în același timp în anii în care urmează suntem interesați și de internaționalizare și de vizibilitatea noastră în plan extern.

Efectele unei astfel de manifestării sunt vizibile pe termen mediu și lung, susține rectorul Universității din București, prof. Dumitru: “Ca urmare a unor cercetări empirice care vin din domeniul faptelor, găsim că trebuie să facem anumite modificări în Codul Rutier de exemplu, în anumite moduri și reguli în domeniul organizational etc. ”

Prof. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România a ținut să precizeze faptul că obiectivul Conferinței Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane” a fost în primul rând promovarea cercetării și valorificarea rezultatelor acesteia: “Cercetarea științifică veritabilă de înalt nivel, este o șansă pentru psihologii din țara noastră să elaboreze lucrări de cercetare valoroase care să își găsească un ecou în lumea academică internațională. Publicul larg este beneficiarul cercetării științifice fundamentale ca un ecou. Cercetarea științifică nu are un ecou rapid și imediat în opinia publică, dar aceste cercetări își regăsesc răsunetul prin anumite interpretări, explicări de comportamente, prin preluarea unor explicații de către instituții, firme etc. Multe cercetări izvorăsc din raportul de cerceări de ordin practic aplicativ realizate de către psihologi și se întorc în mediul respectiv ca și o dovadă vie a unor contribuții științifice. Această conferință oferă psihologilor posibilitatea de a se afirma pe plan internațional, de a avea lucrări publicate în reviste cotate ISI, de a face schimb de experiență cu specialiști din întreaga lume. În cadrul conferinței au fost dezbătute teme majore ale societății contemporane, cum sunt adaptarea la ritmul de viață contemporan, mecanismele de apărare, etc.”

De asemenea, prezentă la eveniment, Prof. Dr. Ruxandra Rășcanu, profesor emerit și cadru didactic la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București a apreciat beneficiile manifestării PSIWORLD care „nu au impact doar pentru psihologi, studenți și masteranzii care participă la eveniment ci și pentru societatea civilă pentru că rezultatele muncii psihologului nu se văd numai la nivelul Colegiului Psihologilor și al profesiei de psiholog, ci trebuie să facem tot ce ține de noi ca rezultatele să fie niște câștiguri în viața reală. Pentru cei care se ocupă de dezvoltarea copilului în grădiniță, pentru părinți și pentru educatori, pentru cei care se ocupă de educația care se face în școli, pentru cei din facultăți, instituții și organizații și sigur pentru cei de vârsta a 3 - a, rezultatele acestui eveniment trebuie să fie ca un fel de compendiu pentru realizări ulterioare.”

Printre invitații prezenți la manifestarea științifică, îi amintim pe: prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universității din București, Conf. Univ. Dr. Lucian Ciolan, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației, dr. Peter Mitchell – Universitatea din Nottingham Malaysia Campus, editor al Journalului Britanic de Psihologie, dr. Gernot Schuhfried, Președinte Schuhfried GmbH International, acad. Constantin Ionescu Tîrgoviște - Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și Prof. dr. Mihai Aniței, Președintele Colegiului Psihologilor din România.

Printre temele abordate s-au numărat: comportamente dependente – prevenţie, tratament şi strategii curative, agresiune şi violenţă socială, schimbări de comportament – metodologie, concept si practice, practice eficiente de învățare etc.

Lucrările acceptate si prezentate la conferințǎ au fost publicate în Procedia – Social and Behavioural Sciences, prin intermediul site-ului Elsevier, care este de asemenea inclus în Scopus, abstractele urmând să fie evaluate pentru indexare ISI. Conferința a avut loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din Șos. Panduri, nr. 90, iar mai multe detalii despre eveniment puteți gǎsi pe psiworld.ro.

PhD. Peter Mitchell este profesor în Psihologie și Decan al Facultății de Științe al Universității Nottingham Malaezia. Anterior, a condus Școala de Psihologie din Nottingham, Marea Britanie. A publicat aproximativ 100 de articole științifice în reviste internaționale de prestigiu, 6 cărți și este editorul Jurnalului Britanic de Psihologie. A câștigat Premiul Național în Marea Britanie în 2007 pentru cercetările sale. In 2013, i-a fost acordata cea mai inalta distinctie a Societatii Britanice de Psihologie.

Dr. Gernot Schuhfried detine cea mai importanta companie de conceptie, producer si comercializare a aparaturii psihologice de examinare, cu reprezentante in 41 de tari. Aceasta firma investeste 25% din profit in cercetare si dezvoltare.

Conferinţa a fost organizată de Societatea Română de Psihologie Experimentală Aplicată având ca președinte pe Prof. dr. Mihai Aniței, Președintele Colegiului Psihologilor din România și creditată de Colegiul Psihologilor din România și s-a desfășurat în perioada 18 – 20 octombrie 2013 la Facultatea de Psihologie și Științele Educației (Sos. Panduri, nr. 90).


"Conferinta Internationala Psihologia si realitatile lumii contemporane" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Email:office@sanatateamediagroup.ro
Telefon:0752.231.577

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Comunicat de presa: Recunoasteti drepturile copiilor ai caror parinti au divortat!

Institutul de Psihologie Judiciară adreseaza autorităţilor române un Memoriu prin care solicită recunoaşterea celor 10 drepturi ale copilului ai cărui părinţi au divorţat, necesare pentru(...) citeste mai departeDepresia, cea mai frecventa tulburare psihica

Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioada scurta de timp si ca reactie normala la o anumita greutate prin care trece. Insa depresia este o boala care afecteaza atat modul in care aceasta(...) citeste mai departeStarea psihologica a populatiei Romaniei in anul 2013 reclama aprobarea urgenta a unui program(...)

În perioada 19 iunie - 1 iulie 2013, AB Research Group România a efectuat la solicitarea Colegiului Psihologilor din România, un sondaj de opinie la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ(...) citeste mai departeColegiul Psihologilor din Romania, solidar cu victimele accidentului rutier din Muntenegru

Solidari cu victimele accidentului rutier din Muntenegru, Colegiul Psihologilor din România va sprijini autorităţile române pentru acordarea asistenţei psihologice gratuite post-traumă pentru(...) citeste mai departeGala Caritabila pentru programul “Terapie prin zambet” si in randul copiilor autisti, 10(...)

La începutul anului 2012, cu susținerea Deloitte România, Fundația CliniClowns a îmbrățișat una dintre cele mai delicate misiuni ale sale: terapia prin zâmbet în rândul copiilor autiști(...) citeste mai departe