Ministerul Transporturilor ignora sistemul de evidenta profesionala al psihologilor si da unda verde furnizorilor ilegali de servicii psihologice, mentinand in functii comisii psihologice fantoma

Ministerul Transporturilor ignora sistemul de evidenta profesionala al psihologilor si da unda verde furnizorilor ilegali de servicii psihologice, mentinand in functii comisii psihologice fantoma
Tragem un semnal de alarmă doamnei ministru Ramona Manescu, autorităților și consilierilor doamnei Ministru al Transporturilor, să pună capăt acestui sistem putred, care a aruncat în derizoriu munca psihologilor și interesele populației României pentru siguranța transporturilor și să abroge în regim de urgență Ordinul nr. 1262/1393/2013, Ordinul nr. 1259/1392/2013 și Ordinul 1260/1390/2013, care sunt emise în mod ilegal. Totodată, solicităm Ministerului Transporturilor să aprobe proiectele trimise de către Colegiul Psihologilor din România în data de 7 august 2013, 24 septembrie 2013 și 26 noiembrie 2013.

Consilierii Ministerului Transporturilor au blocat accesul Colegiului Psihologilor din România la procesul de consultare pentru reglementarea procedurii de agreere a furnizorilor de servicii psihologice.

După ce în luna septembrie 2013, reprezentanții Colegiului Psihologilor din România au stabilit de comun-acord cu ministrul transporturilor, doamna Ramona Mănescu, utilizarea unui sistem de securizare a actelor profesionale pentru eliminarea practicii ilegale de pe piața serviciilor psihologice din transporturi, prin neaprobarea și nepublicarea în Monitorul Oficial a unor proiecte de ordin, care sunt în dezacord cu legislația specifică serviciilor psihologice, proiecte pe care Colegiul Psihologilor din România le-a respins încă din luna august 2013, Ministerul Transporturilor a aprobat menținerea unui sistem ilegal de emitere a avizelor psihologice, prin reglementarea unor condiții abuzive și păstrarea în sistem a unor funcționari care au distrus de zeci de ani psihologia transporturilor din România. Ministrul Transporturilor a fost sfătuit de niște consilieri “din sistem”, care aduc prejudicii de imagine instituției și profesiei de psiholog.

Solicităm public ca acești asa-ziși consilieri să înceteze să dea sfaturi ministrului transporturilor împotriva intereselor populației României, siguranței circulației și profesiei de psiholog.

Concret, Ministerul Transporturilor nu are dreptul și nu poate reglementa o profesie, în speță profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, cu atât mai puțin cu ignorarea cadrului specific de exercitare a acesteia în România. Condițiile metodologice de exercitare a profesiei de psiholog în România se stabilesc de către Colegiul Psihologilor din România și nu de către Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor nu are dreptul de a emite acte normative pentru aplicarea sau detalierea Legii nr. 213/2004, cu alte cuvinte, nu poate reglementa exercitarea profesiei de psiholog în România.

Ministerul Transporturilor nu are dreptul să reglementeze ce metode trebuie să folosească psihologii, nu are dreptul să stabilescă norme de muncă pentru psihologi, sau să stabilească cine poate furniza servicii psihologice în România.

În concluzie, tragem un semnal de alarmă asupra derapajelor de supraautoritate ale Ministerului Transporturilor prin emiterea Ordinului nr. 1262/1393/2013, Ordinului nr. 1259/1392/2013 și a Ordinului 1260/1390/2013, prin care furnizorii ilegali de servicii psihologice au primit unda verde pentru siguranța circulatiei. Este vorba despre societăți comerciale și societati din domeniul medical, care au distrus profesia de psiholog în specialitatea psihologia transporturilor, precum și de așa-zisele comisii de siguranța trransporturilor, comisii fantomă înființate doar pentru a menține în funcție angajații cu metehne vechi.

De asemenea, precizam faptul că profesia de psiholog este o profesie liberală, reglementată prin lege organică, Legea nr. 213/2004, furnizorii de servicii psihologice sunt psihologii și numai aceștia, organizați prin cabinete și societăți civile profesionale (nu prin societăți comerciale), decizia profesională este individuală și nu poate aparține unui patron, ea atrage răspunderea personală a psihologilor (penală, civilă și disciplinară), Colegiul Psihologilor din România este singura autoritate profesională naționala pentru psihologii români, care emite acte de reglementare a profesiei, cu caracter normativ pentru reglementarea metodologiei, normelor de lucru, evidenței profesionale, a standardelor de calitate în serviciile psihologice. Dacă s-ar admite teza că Ministerul Transporturilor poate reglementa metodologia profesională și standarde de calitate în profesia de psiholog s-ar ajunge la concluzia că în acelasi sistem de drept pot coexista două profesii cu același conținut de competențe, una reglementată de către autoritatea profesională și alta de către Ministerul Transporturilor, ceea ce reprezintă o aberație juridică.

În concluzie, atragem atenția asupra faptului că psihologii români nu pot fi obligați să respecte reglementări cu caracter profesional emise de către autorități care nu au dreptul să emită acte normative care să le reglementaze profesia. Psihologii români își organizează evidența profesională potrivit normelor de evidență profesională emise de către Colegiul Psihologilor din România, pe baza registrelor și a timbrelor profesionale unice, respectă Codul deontologic al profesiei și metodologia profesională specifică, care a fost stabilită pe baza atributului legal al Colegiului Psihologilor din România, Legea nr. 213/2004. Psihologii români au o responsabilitate profesională unică pentru populația României, concurând la siguranța acesteia, fapt ce derivă din importanța socio-economică a profesiei de psiholog.

Nutrim speranța că ministrul transporturilor, doamna Ramona Manescu, va abroga ordinele abuzive emise în numele dânsei, menținând dialogul direct cu breasla profesională a psihologilor, fără interpunerea unor consilieri care aduc prejudicii de imagine instituției și profesiei de psiholog, în caz contrar vom utiliza toate căile legale pentru suspendarea și anularea acestor acte normative emise cu încălcarea dispozițiilor legii.


"Ministerul Transporturilor ignora sistemul de evidenta profesionala al psihologilor si da unda verde furnizorilor ilegali de servicii psihologice, mentinand in functii comisii psihologice fantoma" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Luminita Valcea
Email:luminita.valcea@cmr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Colegiul Psihologilor din Romania, membru cu drepturi depline in EFPA

Colegiul Psihologilor din România a devenit membru cu drepturi depline al Federației Europene a Asociațiilor de Psihologie în cadrul Adunării Generale a EFPA, desfășurată la Stockholm, în perioada(...) citeste mai departeConferinta Internationala Psihologia si realitatile lumii contemporane

A IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Psihologia şi realităţile lumii contemporane” ce a avut loc ȋn perioada 18-20 octombrie 2013, la Bucureşti, a reunit, timp de cȃteva zile, aproximativ 200(...) citeste mai departeCNPT 2011: Au mai ramas cateva zile in care va puteti inscrie cu tarif redus!

Au mai ramas doar cateva in care specialistii in domeniile psihologiei, psihiatriei, psihoterapiei, medicinii, psihologiei organizationale, resurselor umane, sanatatii angajatilor, psihologiei(...) citeste mai departeGrup de suport SOS Infertilitatea in Bucuresti

Vă confruntați cu infertilitatea și simțiți că vă este din ce în ce mai greu să gestionați situația, din punct de vedere psihologic și emoțional? NU SUNTEȚI SINGUR / -Ă! citeste mai departeDepresia, cea mai frecventa tulburare psihica

Oricine se simte trist ocazional, pentru o perioada scurta de timp si ca reactie normala la o anumita greutate prin care trece. Insa depresia este o boala care afecteaza atat modul in care aceasta(...) citeste mai departe