Imbunatatirea calitatii serviciilor in spitalele de Psihiatrie. Tandemul psihiatru-psiholog - o sansa in plus pentru pacienti, un cost in minus pentru stat

Imbunatatirea calitatii serviciilor in spitalele de Psihiatrie. Tandemul psihiatru-psiholog - o sansa in plus pentru pacienti, un cost in minus pentru stat
O colaborare strânsă şi de durată între psihologi (prin Colegiul Psihologilor din România) şi psihiatri (prin spitalul de psihiatrie) ar putea fi soluţia atât pentru pacienţi, cât şi pentru reducerea costurilor în Sănătate. În acest sens, psihologii beneficiază de accesul la practică în spital, în scopul specific de practicare a unei forme de psihoterapie (care va funcționa în paralel cu medicația corespunzătoare), prin intermediul unui contract de voluntariat (corespunzător perioadei de formare profesională). Derivă, astfel, beneficii multiple pentru aceştia: identificarea ulterioară facilă a tulburărilor psihice care necesită suport de specialitate psihiatrică, evitarea erorii de a aplica tehnici de psihoterapie pacienţilor care necesită primar medicaţie psihiatrică, adaptarea metodelor învăţate în facultate la particularităţile bolnavului psihic, creşterea gradului de încredere în lucrul cu pacientul psihic, conştientizarea de către pacienţi a nevoii de suport psihologic, atât în timpul internării în spital, cât şi post - spitalizare, pentru menţinerea unei funcţionări sociale adecvate.

În paralel, spitalul de psihiatrie beneficiază de aportul de personal pe care aceştia îl aduc în cadrul secţiilor medicale, complianță mai eficientă la tratament și o mai bună alianță terapeutică cu pacientul, terapie combinată medicaţie - psihoterapie, cu impact şi asupra principalilor indicatori de management ai spitalului cum ar fi: creşterea gradul de satisfacție al pacientului, scăderea duratei medii de spitalizare, scăderea numărului de internări non - voluntare, creșterea numărului de personal calificat fără a crește numărul de personal angajat, reducerea riscului de recădere, remisiuni de mai lungă durată şi mai bună calitate.

Sunt concluziile desprinse în cadrul unei acţiuni de amploare care a avut loc în aceste zile la Spitalul de Psihiatrie Săpunari din judeţul Călăraşi. Unitatea spitalicească a fost gazda unui workshop la care au participat 100 de psihologi clinicieni şi studenţi ai Facultăţilor de Psihologie. În cadrul acestui prim workshop din acest an, organizatorul şi coordonatorul proiectului, dr. Simona Trifu, cadru universitar al UMF Carol Davila din Bucureşti a scos încă o dată în evidenţă importanţa tandemului psihiatru - psiholog în diagnosticarea şi tratarea bolilor psihice. Pe parcursul celor 3 zile (25 - 27 aprilie), participanţii au fost în contact cu exemplificări ale teoriei ataşamentului în mediul spitalicesc psihiatric, prin intervievarea controlată a mai multor pacienţi cronici, 18 pacienţi dintr-un total de 138, internaţi în Spitalul de Psihiatrie Săpunari. Diversele tipuri de afecţiuni (schizofrenie paranoidă sau afectivă, tulburare afectivă bipolară, tulburări de tipul demenţelor sau tulburări de comportament la oligofreni), întâlnite la Săpunari, au fost analizate în amănunt, reuşindu-se astfel identificarea unor diagnostice şi variante de tratament prin interacţiunea dintre pacienţi şi psihologi, acţiune controlată de sef de lucrări dr. Simona Trifu.

“Participanţii la workshop au putut asista şi deprinde un nou mod de abordare clinică a pacientului cu afecţiuni psihiatrice, care îmbină diagnosticul dur psihiatric cu tehnici de psihoterapie de diferite orientări. Mai exact, au învăţat cum să adapteze o conduită terapeutică în funcţie de diagnosticul şi personalitatea pacientului”, a declarat sef de lucrări dr. Simona Trifu. Aceasta a ţinut să precizeze că s-a dorit intervievarea în grupul de tineri psihologi, inclusiv a cazurilor de patologie psihiatrică veche, cu o evoluţie de peste 30 de ani de boală. S-a urmărit analiza comparativă a cazurilor la care predomină simptomatologia productivă cu situaţia pacienţilor dominaţi de dimensiunea negativă a simptomelor. „Au fost prezentate efectele benefice, precum şi impregnări / reacţii secundare ale variatelor tratamente psihiatrice aplicate de-a lungul anilor”, a mai adăugat specialistul.

La rândul său, managerul spitalului de la Săpunari, Daniela Brăileanu a evidenţiat aspectele benefice pentru pacient a unor astfel de acţiuni. “În perspectiva continuităţii unor astfel de programe, tratamentul aplicat pacienţilor poate fi mult mai eficient şi din punct de vedere al costurilor, o analiză a tandemului psihiatru - psiholog în abordarea clinică conducînd la o reducere substanţială a costurilor”.

Potrivit acesteia, costul zilnic al unui pacient internat la Săpunari este de 25 de euro, iar perioada de spitalizare este de aproximativ 18 zile, iar de cele mai multe ori se atinge şi perioada maximă de 50 de zile. “Ideea tandemului psiholog / psihiatru trebuie să devină un factor de aplicabilitate maximă în practica medicală, în primul rînd pentru a putea flexibiliza orice schemă de tratament aplicat pacientului, dar şi pentru monitorizarea mult mai atentă a acestuia” a declarat şi Dr. Carp Eduard George, directorul medical al spitalului de psihiatrie de la Săpunari.

„În cadrul unor astfel de sesiuni afli lucruri inedite şi extrem de utile în practica de zi cu zi, decoperind cheia rezolvării multor probleme psihiatrice din perspectiva psihologică. Sunt cazuri pe care le poţi vedea doar în spital şi nicidecum în cabinetul psihologului” afirmă şi psihologul clinician, Ana Miruna Vintilă, care participă din 2011 la astfel de evenimente organizate de sef de lucrări dr. Simona Trifu.Download comunicat PSIHOLOGIE - Conferinta Nationala Managementul Dislipidemiilor Download fisier atasat comunicatului

"Imbunatatirea calitatii serviciilor in spitalele de Psihiatrie. Tandemul psihiatru-psiholog - o sansa in plus pentru pacienti, un cost in minus pentru stat" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Elena Craciun
Email:comunicare@clearpr.ro

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Psihologii de copii din Romania, de talie europeana, insa mult prea putini

România dispune de psihologi foarte buni, acreditaţi la nivel european şi cu o vastă experienţă în lucrul cu copiii şi tinerii, însă sunt mult prea puţini pentru cerinţa tot mai mare pe care o(...) citeste mai departeFEDRA solicita statutului roman sustinerea persoanelor cu autism

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) a depus astăzi, 15 noiembrie, la 4 ministere (Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul(...) citeste mai departeConferinta Nationala “Terapii si interventii in autism”

Specialistii in autism si parintii isi unesc fortele intr-un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului (1-2 aprilie, Universitatea Titu Maiorescu, Bucuresti) citeste mai departePrimii psihologi specializati in expertiza psihologica, recunoscuti de Colegiul Psihologilor din(...)

Pentru prima data in Romania, un numar de 25 de psihologi specializati in psihologie clinica a obtinut competente profesionale in domeniul expertizei psihologice. Programul de formare, primul si(...) citeste mai departeColegiul Psihologilor din Romania a aprobat hotararea privind evidenta profesionala a psihologilor(...)

Colegiul Psihologilor din România a aprobat în ședința comună a Consiliului și Comitetului director Hotărârea privind evidența profesională a psihologilor cu drept de liberă practică. citeste mai departe