Angajatii romani, din ce in ce mai afectati de bolile musculo-scheletice

Angajatii romani, din ce in ce mai afectati de bolile musculo-scheletice
Afecţiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România. Acestea reprezintă cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră a stării de sănătate a forţei de muncă din România. 42% dintre lucrătorii români raportează, în fiecare an, prezenţa durerii de spate cauzate de locul de muncă, în timp ce aproximativ 30% dintre aceştia raportează durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare.

Rezultatele fac parte din ultimul raport1realizat în cadrul proiectului Fit for Work România (Apt pentru muncă) de către Organizaţia Work Foundation, raport ce atrage atenţia asupra îngrădirii accesului la muncă, din cauza acestor afecţiuni, cu impact direct asupra productivităţii economiei româneşti. Conform studiului, aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una din bolile musculo-scheletice – afecţiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de Euro pe an.

„Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de muncă în România. Desi persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, prea multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate - ceea ce îi costă pe angajatori şi pe Guvernul român sume considerabilde de bani, ca urmare a productivităţii pierdute.” a declarat un dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului şi Ambasadorul Apt pentru muncă în România. „Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin diagnosticare precoce şi tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sănătăţii şi a angajatorilor de a sprijini lucrătorii să îşi păstreze sau să se reîntoarcă la locul de muncă.”

Afecţiunile musculo-scheletice reprezintă un termen generic care acoperă peste 200 de afecţiuni care atacă muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii periferici şi vasele de sânge secundare, provocând durere şi disfuncţii funcţionale persoanelor afectate. Impactul afecţiunilor musculo-scheletice depăşeste simptomele fizice imediate; acestea au, de asemenea, un efect negativ asupra stimei de sine, asupra calităţii vieţii, a vieţii de familie şi a situaţiei financiare a unei persoane.

“Problematica reintegrării cât mai rapide a persoanelor afectate de boli musculo-scheltice în câmpul muncii presupune o abordare holistică ce implică pacienţii, doctorii şi factorii de decizie politică, astfel încât cei care pot şi doresc să se reîntoarcă la locul de muncă să o facă fără grija discriminării. În termeni practici, aceasta înseamnă atât un diagnostic rapid şi accesul la tratamente eficiente precum şi crearea şi implementarea unui set de reguli care să încurajeze angajatorul să accepte persoane afectate de acest tip de afecţiuni.” a declarat Ovidiu Constantinescu, reprezentant al pacienţilor afectaţi de bolile musculo-scheletice.

Raportul, realizat de Organizaţia Work Foundation din Marea Britanie, a fost lansat în anul 2011 şi face parte din programul extins Fit for Work Europe privind impactul AMS asupra locurilor de muncă pe teritoriul a 24 de ţări din Europa şi din lume, inclusiv România.

Ca răspuns la această nevoie urgentă şi în creştere, factori de decizie, medici, reprezentanţi ai pacienţilor şi alte părţi interesate din cadrul ţărilor-membre ale Uniunii Europene se întâlnesc zilele acestea la cel de-al patrulea Summit Anual Fit For Work Europe, cu scopul de a aborda impactul negativ al afecţiunilor musculo-scheletice asupra pieţei muncii. AMS afectează cel puţin 100 de milioane de oameni în Europa şi sunt prima cauză de incapacitate temporară sau permanentă de a lucra – fiind responsabile de 50% din absenţele de la locul de munca şi de 60% din cazurile de incapacitate permanentă de a lucra. Anual, costurile totale implicate de impactul afecţiunilor musculo-scheletice asupra pieţei muncii şi suportate de statele europene se ridică la 240 miliarde Euro.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afecţiuni musculo-scheletice, realizat în 9 ţări-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucrătorii care suferă de AMS raportează că se duc la muncă în ciuda faptului că sunt bolnavi, temându-se să nu îşi piardă locul de muncă. Studiul a arătat şi faptul că 75% din cei care nu lucrează au fost impiedicaţi să îşi păstreze locul de muncă sau să se întoarcă pe piaţa muncii din cauza afecţiunilor de care suferă. Conform aceluiași studiu, până la 80% din populaţia adultă va fi afectată de o boală musculo-scheletică în timpul vieţii.

Zilele Europene ale Sănătăţii Musculo-Scheletice

Săptămâna aceasta, între 15 şi 19 octombrie, Bruxelles îşi va întoarce atenţia către sănătatea articulaţiilor şi a oaselor, în cadrul primei ediţii a Zilelor Europene ale Sănătăţii Musculo-Scheletice. Mai multe evenimente la nivel înalt, organizate în paralel de Fit for Work Europe şi Alianţa Europeană a Sănătăţii Musculo-Scheletice vor aduce împreună legislatori, experţi în domeniul sănătăţii, cercetători, pacienţi şi clinicieni, atât de la nivel european, cât şi naţional, pentru a adresa unele dintre principalele provocări ale afecţiunilor reumatice şi musculo-scheletice din Europa. Pentru mai multe informaţii privind programul Alianţei Europene a Sănătăţii Musculo-Scheletice din data de 16 octombrie, vă rugăm contactaţi: eular@eular.org sau office@efort.org.


Download comunicat REUMATOLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Angajatii romani, din ce in ce mai afectati de bolile musculo-scheletice" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Larisa Dumitru
Email:larisa.dumitru@imagepr.ro.
Telefon:larisa.dumitru@imagepr.ro.

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

MSD Romania si Societatea Nationala de Medicina Familiei lanseaza programul „10 pentru miscare”

În cadrul platformei „Împreună pentru viață”, MSD România și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează programul educațional „10 pentru mișcare” adresat medicilor de(...) citeste mai departeMSD modernizeaza Centrul de Perfuzii Timisoara

Centrul de Perfuzii Timisoara, modernizat cu sprijinul MSD, va fi inaugurat in cadrul unei conferinte de presa ce va avea loc miercuri, 16 februarie, in Sectia Reumatologie-Recuperare a Spitalului(...) citeste mai departeConferinta de presa cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, 18 octombrie 2012

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România, Houston NPA şi Societatea Română de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice organizează joi, 18 octombrie, la orele 11.00, la Hotel Epoque(...) citeste mai departeCea de-a treia editie a Simpozionului International de Osteoporoza

Vineri, 24 octombrie 2014, începând cu orele 13:00, Societatea Română de Osteoporoză și Boli Muscheloscheletice (SROBMS) organizează Al III-lea Simpozion Internațional de Osteoporoză,(...) citeste mai departeConferință Națională de Balneologie

Asociaţia Romana de Balneologie şi Institutul Naţional de Recuperare, Medicinã Fizicã şi Balneoclimatologie organizeazã în perioada 12 - 14 Mai 2011, Complex Doina - Statiunea Neptun, A IX-a(...) citeste mai departe