Infertilitatea, un fenomen medical si social ignorat de autoritatile din Romania.

Infertilitatea, un fenomen medical si social ignorat de autoritatile din Romania.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu de varsta reproductiva din sase este afectat de probleme de fertilitate. Parlamentul European, intr-o rezolutie din 2008, constata ca "infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii".

Asociatia SOS Infertilitatea, membra a federatiei paneuropene Fertility Europe, reuneste persoane cu probleme de fertilitate care desfasoara campania Infertilitatea este o boala. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux. Asociatia deruleaza in acest scop o serie de actiuni de advocacy in plan mediatic si politic, mediatizate pe site-ul www.infertilitate.com, in vederea responsabilizarii clasei politice romanesti asupra gravei si ignoratei probleme a infertilitatii. Intreaga activitate este desfasurata in regim de voluntariat, iar Asociatia nu beneficieaza de surse externe de finantare.

Colegii de la Fundatia Iskam Bebe (Vreau un copil) din Bulgaria ne-au adus la cunostinta realitatile si realizarile in domeniul finantarii FIV din aceasta tara.

Va oferim traducerea adaptata a unei stiri recente publicate de catre novinite.com:
Noul ministru al sanatatii din Bulgaria, Stefan Konstantinov, a anuntat alocarea de resurse suplimentare in valoare de cinci milioane de leva (peste 2,5 milioane ) pentru Fondul de reproducere asistata, cunoscut sub numele Fondul in vitro. Fondul ofera subventii de pana la 5000 de leva (peste 2500 ) pentru cuplurile care au probleme de fertilitate, fiecare femeie avand dreptul la trei incercari de fertilizare in vitro suportate de catre Fond.

La sfarsitul lunii septembrie, Fundatia Vreau un copil din Bulgaria si-a exprimat preocuparea in privinta faptului ca Fondul este la limita resurselor iar Ministerul Sanatatii nu transferase inca banii programati in acest scop. Suma suplimentara de cinci milioane de leva va garanta functionarea normala a Fondului pana la sfarsitul anului 2010. In prezent exista 9800 cereri inregistrate, dintre care 6421 au fost deja aprobate. Gratie Fondului, 707 femei au ramas insarcinate si s-au nascut 363 copii, ceea ce reprezinta o rata de succes de 27,7% , comparabila cu media Uniunii Europene.

Ministrul Konstantinov a mai declarat ca, in scopul de a isi imbunatati activitatea, Fondul va avea un registru cu realizarile fiecarei clinici FIV anuntate transparent, precum si o pagina web dedicata.

Unul din reprosurile pe care le auzim uneori in cadrul demersurilor campaniei noastre este ca ne-am dori ca sistemul de sanatate, respectiv cel de asigurari de sanatate, din Romania sa fie asemenea celor occidentale. Iata insa ca si vecinii nostri, care si ei traverseaza o situatie economica dificila, au gasit vointa politica (caci despre asta este vorba in primul rand, nu atat despre resurse financiare care, raportate la ansamblul sistemului, ar fi infime) de a sustine cuplurile infertile! Va reamintim ca, daca in Bulgaria sunt suportate de catre asigurari trei tentative de FIV, in Ungaria cuplurile infertile maghiare au dreptul la cinci tentative de fertilizare in vitro suportate de asigurari!

In acest timp, cetatenii romani care se confrunta cu dificultati in a obtine o sarcina pe cale naturala, desi sunt contribuitori la asigurarile sociale de sanatate, trebuie sa plateasca integral analizele, procedurile si medicamentele de care au nevoie pentru a isi indeplini visul de a avea un copil.

Reamintim, de asemenea, ca in prezent in Romania nu exista un cadru legal care sa reglementeze reproducerea umana asistata medical.

Mai multe amanunte pe pagina web a Asociatiei SOS Infertilitatea - www.infertilitate.com


"Infertilitatea, un fenomen medical si social ignorat de autoritatile din Romania." adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Elena MICLEA
Email:contact@infertilitate.com
Telefon:0742.80.77.83
Sursă:http://infertilitate.com/

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Conferinţa Natională de Psihologie a Sexualităţii

Institutul de Psihologie si Psihoterapie a Sexualitatii organizează Conferinţa Naţională de Psihologie a Sexualităţii. citeste mai departeConferinta de presa in cadrul proiectului Impotriva pentru sanatatea sanului

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală are plăcerea să vă invite să luați cuvântul în cadrul conferinței de presă pe care o organizăm pentru a promova instrumente inovatoare în lupta(...) citeste mai departeProblemele coloanei pot provoca impotenta

Aproximativ unul din patru bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani se confruntă cu disfuncții erectile ca urmare a unor afecțiuni netratate, susține specialistul Bio Ortoclinic, dr. Ion(...) citeste mai departePlanifica Neprevazutul! Atrage atentia - In vacanta au loc mai multe contacte sexuale neprotejate(...)

19 decembrie 2013 - Deoarece mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală din România (SECS), prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”,(...) citeste mai departeInfertilitatea, un fenomen medical si social ignorat de autoritatile din Romania.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un cuplu de varsta reproductiva din sase este afectat de probleme de fertilitate. Parlamentul European, intr-o rezolutie din 2008, constata ca(...) citeste mai departe