Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii

Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii
Luni, 29 noiembrie a.c., Asociatia Embriologilor AER (presedinte dr. Diana Cocei, presedinte de onoare prof. dr. Bogdan Marinescu) a organizat in Bucuresti o masa rotunda pentru a marca Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii.

La eveniment au luat parte medici, embriologi, precum si membri si simpatizanti ai Asociatiei SOS Infertilitatea, persoane care au invins sau inca mai lupta cu infertilitatea. Intalnirea s-a constituit intr-un dialog real medic pacient, dialog atat de necesar si atat de rar in lumea medicala romaneasca. Practic, pacientele (desi in aproape jumatate din cazuri infertilitatea este de origine masculina iar invitatia a fost adresata fara discriminari, la eveniment s-au prezentat doar pacienti-femei) au profitat de prezenta medicilor si embriologilor pentru a isi exprima trairile si experientele cu care se confrunta in lupta pentru a avea un copil.

Pe langa intrebarile despre infertilitate in general (diagnostic, proceduri, sanse de reusita etc.), pacientele prezente nu au ezitat sa isi exprime frustrarile si dificultatile specific romanesti, respectiv faptul ca nu beneficieaza in lupta cu boala de niciun fel de sprijin din partea sistemului de asigurari de sanatate, la care cotizeaza lunar. Astfel, cuplurile hipofertile din Romania, pe langa dificultatile fizice si phihologice, se confrunta si cu obstacolul adesea insurmontabil de ordin financiar: pentru cei mai putin norocosi a putea avea un copil este din pacate un lux!

Ca atare, toti cei prezenti atat medici, cat si pacienti au deplans absenta unui cadru legal care sa reglementeze domeniul reproducerii umane asistate medical in Romania, precum si a unei politici publice care sa sprijine cuplurile hipofertile, si isi doresc intensificarea eforturilor pentru ca acestea sa existe in viitorul apropiat.

Reamintim ca aproximativ 15% din populatia de varsta reproductiva din Romania se confrunta cu infertilitatea, iar pana de curand acest subiect nu exista pe agenda publica, fiind complet ignorat de autoritati. Asociatia SOS Infertilitatea este o organizatie de pacienti ce isi desfasoara activitatea exclusiv in regim de voluntariat, cu surse minime de finantare. In ciuda scepticismului si indiferentei de care s-a lovit adesea, SOS Infertilitatea reuseste sa aduca problema infertilitatii in prim-planul dezbaterii publice si continua eforturile pentru realizarea obiectivului sau primordial: initierea unui cadru legal privind reproducerea umana medicala in Romania, care sa reglementeze procedurile, respectand criteriile de bioetica, si sa sprijine cuplurile hipofertile in lupta pentru a avea copii.

Detalii concrete despre participanti si discutii, putea afla de aici: http://infertilitate.com/2010/11/30/dialog-real-medic-pacient/

Fotografii de la evenimentul Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii (libere de drept de autor) pot fi accesate si preluate de aici: www.flickr.com.


"Ziua Nationala a luptei impotriva Infertilitatii" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Elena MICLEA
Email:contact@infertilitate.com
Telefon:0742 80 77 83
Sursă:http://infertilitate.com/

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

A 11-a sesiune a Societăţii Internaţionale pentru studiul sănătăţii sexuale a femeilor

In perioada 10-13 februarie 2011 are loc în Arizona, SUA, cea de-a 11- a sesiune a Societăţii Internaţionale pentru studiul sănătăţii sexuale a femeilor. citeste mai departe17 decembrie – Ziua de lupta impotriva violentei si a abuzurilor impotriva persoanelor care(...)

În toată lumea, ziua de 17 decembrie este dedicată combaterii violenţei şi a abuzurilor împotriva persoanelor care practică prostituţia (sex workers/lucratoare sexual). citeste mai departeConferinţa Natională de Psihologie a Sexualităţii

Institutul de Psihologie si Psihoterapie a Sexualitatii organizează Conferinţa Naţională de Psihologie a Sexualităţii. citeste mai departePlanifica Neprevazutul! Atrage atentia - In vacanta au loc mai multe contacte sexuale neprotejate(...)

19 decembrie 2013 - Deoarece mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală din România (SECS), prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”,(...) citeste mai departeConferinta de presa pe tema contraceptiei organizata de MSD

In cadrul platformei „Impreuna pentru viata – Sanatate prin cunoastere”, MSD Romania a deschis o serie de intalniri dedicate presei, pe teme de actualitate din domeniul medical. citeste mai departe