650 de copii din doua comunitati sarace din Romania au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite

650 de copii din doua comunitati sarace din Romania au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite
În luna iunie a acestui an, GSK Consumer Healthcare a demarat un proiect împreună cu organizaţia Salvați Copiii România, în cadrul programului Zâmbește România, prin care a donat 1% din valoarea vânzărilor produselor de îngrijire orală din portofoliu, pentru consultarea și tratarea stomatologică a unor copii defavorizați din România.

Astfel, românii care au cumpărat în vară produse sub marca Aquafresh®, Parodontax® și Sensodyne® au dus copiii din două sate sărace - comunele Gorbănești (județul Botoșani) și Dumești (județul Vaslui) - cu un pas mai aproape de cabinetele stomatologice. Cu suma donată de GSK Consumer Healthcare au fost achizitionate materiale pentru tratamente stomatologice, căreia i s-au adăugat donarea a 650 kituri de îngrijire orală formate din pastă și periuță de dinți și materiale informative referitoare la igiena orală.

Prin coordonatorii locali, Salvați Copiii România au mobilizat părinții din cele două comune pentru a identifica copiii din familiile defavorizate și au căutat medici dentiști care să se implice voluntar în proiect. Astfel, 650 de copii cu vârste între 3 și 14 ani au putut beneficia de tratamente gratuite:

 Înainte de începerea tratamentelor stomatologice (în prima ședință), copiii au beneficiat de periaj dentar, unii dintre ei necesitând periaj și la finalul ședințelor;
 Au fost realizate 1.102 obturații de carii pe dinți definitivi
 426 obturații de carii pe dinți temporari
 106 sigilii dentare
 164 extracții de dinți temporari
 25 intervenții de urgență în cazuri de infecții gingivale grave

Principalele cauze identificate pentru problemele dentare ale copiilor din proiect:
 placa bacteriană: copiii se spală pe dinți o dată la câteva zile, mulți dintre ei însă nu au avut nicioadată pastă și periuță de dinți și nu știu să efectueze un periaj dentar;
 alimentația bogată în carbohidrați și dulciuri;
 nivelul scăzut al educației părinților;
 lipsa timpului acordat copiilor: părinții nu acordă atenție dinților temporari.

Mobilizarea generală în cele două comunități pentru tratamente gratuite

Cele două comunități s-au mobilizat pentru ca fiecare copil să aibă o șansă la un tratament gratuit: directorul școlii din Gorbănești a pus la dispoziție microbuzul școlii și a dus, după ore, copiii la cabinetul stomatologic. Copiii care merg la grădinițe au fost duși cu căruța de săteni pentru a prinde un loc pe scaunul stomatologului.

Județele Vaslui și Botoșani sunt printre cele mai sărace județe din țară. Oamenii de aici se bazează pe ajutoare sociale, dacă au reușit pe parcursul timpului să își păstreze toate actele, dar de cele mai multe ori trăiesc din ce produc în propriile gospodării, cu resurse financiare limitate.

La fel ca în multe sate din Moldova, în Gorbănești (județul Botoșani) și Dumești (județul Vaslui) populația adultă este plecată în străinătate, lăsând copiii împreună cu bunicii. Cu toate grijile și îndatoririle zilnice gospodărești și de elevi, nu le mai rămân nici timp, nici bani pentru sănătatea orală. Mulți dintre copii s-a dovedit că nu au avut niciodată o periuță personală de dinţi.

Situația sănătății orale a copiilor la nivel național

Programul a fost creat ca răspuns la concluziile celui mai recent studiu cu privire la nivelul foarte scăzut de sănătate orală a copiilor, care arată că 75% dintre copiii între 5 și 13 ani incluși în studiu au carii pe dinții de lapte, în timp ce 3/4 din dinții temporari afectați prezintă carii neglijate, care nu sunt tratate. Medicii dentiști subliniază că orice problemă de sănătate orală netratată, inclusiv la copii, poate afecta starea generală de sănătate a organismului.

În continuare, studiul Zâmbește România mai arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală, în timp de 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinții definitivi, fapt îngrijorător dat fiind că unii dinți definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani. Aproape 90% din aceste carii sunt netratate. Incidența ridicată a cariilor atât în cazul dinților temporari, cât și al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenție și nevoia de educare cu privire la regulile esențiale pentru o igienă orală corectă.

Despre Zâmbește România
Campania Zâmbește România a fost dezvoltată în 2012 de GSK Consumer Healthcare, și brandurile sale Aquafresh®, Sensodyne®, Parodontax® și Corega®, cu ajutorul specialiștilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educație şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populației din România. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă inițiativă europeană lansată în 2012. Mai multe informații, sfaturi privind sănătatea orală și harta cabinetelor medicilor dentiști disponibile pentru consultații gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro și pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.


"650 de copii din doua comunitati sarace din Romania au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite" adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Silvia Jalea
Email:silvia.jalea@pr.gmp.ro
Telefon:0745 509 822

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Ziua Mondiala a Sanatatii Orale

Bucureşti, 20 martie 2015. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în data de 20 martie şi reprezintă ziua în care noi toţi celebrăm importanţa sănătăţii orale. Cu această ocazie, Uniunea(...) citeste mai departeImplantul – Solutie eficienta pentru o dantura cu probleme!

Implantul dentar vine în sprijinul persoanelor care doresc să-și recupereze zâmbetul de altădată și să se bucure de o dantură frumoasă și sănătoasă. În prezent, implantul dentar este una dintre cele(...) citeste mai departeInspectia Sanitara a suspendat blocul operator aseptic de la Spitalul Clinic de Chirurgie(...)

Inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică București (DSP) au decis suspendarea blocului operator aseptic de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială București începând cu data(...) citeste mai departeConferinţa de presă organizată cu ocazia prezentării cercetării de piaţă „Practici curente din(...)

În data de 28 iunie 2011, orele 11.00, sala Hora, etaj 21, Hotel Intercontinental, Bucureşti are loc Conferinţa de presă organizată cu ocazia prezentării cercetării de piaţă „Practici curente din(...) citeste mai departeData Center Solutions - Premiu de excelenta pentru Solutia de Telemedicina UNAS

O solutie de telemedicina pentru medicii dentisti din Romania lansata de UNAS in 2012 citeste mai departe