Efectele negative ale dinților strâmbi asupra sănătății

Efectele negative ale dinților strâmbi asupra sănătății
Aparatul dentar este mai mult decat o necesitate estetică. El ameliorează diferite anomalii ale danturii și previne boli precum parodontopatie (parodontoza). Malpozițiile dentare, adică dinții strâmbi, înghesuiți sau distanțați reprezintă o problemă atât a copiilor, cât și a adulților. Noile aparate ortodontice sunt mai performante, mai durabile și mai puțin incomode, iar unele dintre ele sunt aproape invizibile.

„Aproape jumătate din populație se confruntă cu problema danturii inestetice, adică a dinților strâmbi, înghesuiți sau a maxilarului ori mandibulei proeminente. O altă problemă a dinților este și dantura inegală. În cazul acestor persoane, riscul de a forma placă bacteriană, precum și riscul apariției cariilor sunt mai mari, din cauză că dinții sunt fie strâmbi, fie între ei nu există spații libere, iar periajul este ineficient. Dinții drepți sunt mai ușor de curățat, desigur”, spune dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție la Clinicile Dr. Melnic.

Cariile, efectul malpozițiilor dentare

Malpozițiile dentare îngreunează posibilitatea unei igiene orale optime pentru a evita cariile și gingivita. ”Peste 50% dintre pacienții tratați prezintă grave probleme în ceea ce privește cariile și afecțiunile gingiei. Explicația vine din imposibilitatea de a avea o igienă dentară corectă în cazul malpoziției dinților. Aproape toți necesită aparat dentar, nu doar pentru corectarea estetică a danturii, dar și pentru prevenirea altor probleme, cea mai gravă dintre ele fiind parodontoza”, completează dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție.

Parodontoza, boală ce poate duce la pierderea totală a danturii

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile parodonţiului sunt larg răspândite în lume. Cât privește incidența acestora, ele se manifestă de obicei în jurul vârstei de 10 – 20 ani, dar se poate manifesta și în jurul vârstei de 35 – 44 ani. OMS mai raportează și faptul că, în 7 țări europene, afecțiunile parodontale sunt în proporție de peste 75%, în alte 13, de 40-75%, iar în 15 dintre acestea, de până la 40%. Statistic, 3/4 din populația adultă a lumii, de peste 35 de ani, suferă o formă clară de paradontoză.

Deși parodontoza este o boală ereditară, de cele mai multe ori, poziția nenaturală a dinților poate conduce la gingivită, primul pas al bolii paradontale. Lipsa intervenției în corectarea poziției dinților poate duce chiar la pierderea acestora: „Dacă dinții sunt înghesuiți sau unii peste alții este foarte greu să recuperezi zona aceea, pentru ca nu o poți ține curată. În felul acesta, evoluția bolii este rapidă și conduce la pierderi dentare. Mai mult, țineți cont că un dinte pierdut din cauza parodontozei este greu de înlocuit, deoarece apare problema erodării osului, prin urmare, în afara de implant, va fi nevoie și de adiție de os. Dacă este vorba despre un stadiu avansat al bolii parodontale, riscul este unul real, inclusiv pierderea implantului.”, subliniază dr. Oana Alexandra Omer.

Acumularea de tartru

Tot din cauza unei igiene dentare incorecte, dar și a factorilor externi - ex. fumat - , tartrul poate apărea mult mai ușor pe dinți, gingiile se vor inflama și vor duce la sângerări în timpul spălatului și nu numai.

Durerile de cap, cauză a mușcăturii inegale

În ceea ce privește mușcătura inegală, aceasta suprasolicită mușchii și articulațiile mandibulei, astfel că cei care se confruntă cu aceste probleme pot simți, uneori, chiar și dureri de cap.

Din cauza mușcăturii inegale, apare problema masticației deficitare, care, în timp, conduce la probleme digestive . Alte efecte ale masticației deficitare sunt oboseala musculară, migrene care pot avansa la stadiul cronic, dureri ale feței sau gâtului.

O altă problemă ce poate fi rezolvată prin purtarea aparatului dentar, în afara de cea estetică, este cea a imperfecțiunilor pronunției, dificultatea în vorbire, exprimare.

„Avantajul principal al tehnologiei moderne este că pot beneficia de tratamentul ortodontic persoane de orice vârstă, impact psihologic fiind minor în timpul tratamentului. Pe piață sunt disponibile diverse feluri de aparate dentare, de la cel clasic, din metal ( cu brackets), până la cel invizibil care trece neobservat în timpul purtării. Este mult mai bine și mai ieftin să previi problemele cu repercursiuni grave, cum ar fi parodontoza, decât sa le tratezi apoi”, concluzionează Dr. Oana Alexandra Omer, medic dentist specialist ortodonție.


"Efectele negative ale dinților strâmbi asupra sănătății" adaugat de Proud PR&Events 212564


 Alte comunicate din aceeaşi categorie

650 de copii din doua comunitati sarace din Romania au beneficiat de tratamente stomatologice(...)

În luna iunie a acestui an, GSK Consumer Healthcare a demarat un proiect împreună cu organizaţia Salvați Copiii România, în cadrul programului Zâmbește România, prin care a donat 1% din valoarea(...) citeste mai departeCongresul National de Stomatologie SRS-GAO

Congresul National de Stomatologie SRS-GAO, Italia, va avea loc in perioada 9-11 Iunie 2011 la Bucuresti. Evenimentul stiintific va fi gazduit de Universitatea de Farmacie si Medicina "Carol Davila"(...) citeste mai departeCine poate apela la un implant dentar?

Implantul dentar este cea mai eficientă, naturală și durabilă soluție existentă pentru înlocuirea unui dinte sau a dinților lipsă. Deși este o procedură nedureroasă, cu rezultate incomparabil mai(...) citeste mai departeIntalnirea Anuala a Uniunii Europene de Dentisti, Poiana Brasov, 2011

Intre 8 si 11 aprilie 2011 va avea loc Intalnirea Anuala a Uniunii Europene a Dentistilor, eveniment care se adreseaza stomatologilor din Romania si din statele membre ale Consiliului Europei(...) citeste mai departeVrei un zambet de vedeta? Spune DA fatetelor dentare

Intervențiile stomatologice de ordin estetic au devenit o preocupare constantă în rândul persoanelor care își doresc un zâmbet frumos. Multe dintre probleme pot fi acum soluționate printr-o procedură(...) citeste mai departe