Boala renala si obezitatea – Un stil de viata sanatos pentru sanatatea rinichilor. Sustine Ziua Mondiala a Rinichiului facand miscare pentru rinichii tai!

Boala renala si obezitatea – Un stil de viata sanatos pentru sanatatea rinichilor. Sustine Ziua Mondiala a Rinichiului facand miscare pentru rinichii tai!
Joi 9 martie, Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) se alătură sărbătoririi “Zilei Mondiale a Rinichiului”, ajunsă la ediţia a XII-a. ATR face acest lucru cu acelaşi entuziasm ca şi în anii trecuţi, în plus, în acest an este partener al campaniei “World Kidney Day” în România, evenimentul “Cu mic cu mare, la plimbare” fiind înscris pe harta campaniei.

“Ziua Mondială a Rinichiului” este o campanie de nivel mondial lansată din iniţiativa comune a International Society of Nephrology (ISN) li a International Federation of Kidney Foundations (IFKF), care s-a construit ca un eveniment focusat pe sănătatea rinichiului.

În fiecare an “Ziua Mondiala a Rinichiului” are o temă, în 2017 aceasta este “Boala renală şi obezitatea” şi “promovează educaţia despre consecinţele negative ale obezităţii şi asocierea acesteia cu afecţiuni renale, pledează pentru un stil de viaţă sănătos, face recomandări de strategie pentru îngrijirea sănătăţii şi vorbeşte despre cât de mare şi grea este povara obezităţii şi a bolilor renale” – declară iniţiatorii campaniei.

Datele statistice arată că obezitatea se prezintă ca o epidemie la nivel mondial. În 2014, peste 600 milioane de persoane din întreaga lume erau afectate de obezitate, iar pentru următorii 10 ani se preconizează o creştere cu 40% a acestei cifre. Obezitatea şi excesul ponderal reprezintă al V-lea cel mai mare risc de deces la nivel global. Acest lucru este cauzat de facptul că obezitatea este un factor de risc pentru boli ca: diabetul, hipertensiunea şi bolile inimii.

„Mai puţin recunoscut (dar egal ca importanţă), o complicaţie a obezităţii este Boala Cronică Renală (BCR)” – iniţiatorii campaniei. Obezitatea generează BCR pe diverse căi. Pe de o parte contribuie indirect prin inducerea sau agravarea diabetului şi hipertensiunii, aceste boli fiind recunoscute ca factori de risc pentru boala renală. Pe de altă parte, obezitatea poate genera afectări directe ale rinichiului prin plasarea unei sarcini nejustificat de mare asupra rinichilor, pe parcursul multor ani (un corp mai greu solicită o funcţionare mai intensă a rinichilor) şi, de asemenea, generează schimbări nocive de metabolism, cum ar fi inflamaţia şi oxidarea.

Se estimează că în ţările industrializate, BCR se asociază cu obezitatea şi starea de supraponderalitate în procent de 13,8% la bărbaţi şi 24,9% la femei. Pe lângă asocierea cu BCR, obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru calculii renali şi pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal şi altele. Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face BCR este cu 83% mai mare decât la indivizii cu greutate normală.

„Cel mai bun mijloc de a lupta împotriva bolilor cronice de rinichi este de prevenire: astfel, este extrem de important să se identifice şi să trateze toţi posibilii factori de risc, cum este şi obezitatea. Obezitatea se poate preveni şi trata, dar tratarea acesteia şi a efectelor ei va necesita eforturi concertate nu doar de la furnizorii de servicii medicale, ci din întreaga societate”, explica dr. Csaba Kovesdy, profesor de nefrologie la University of Tennessee Health Science Center, Memphis, TN, USA şi Şeful Secţiei de Nefrologie la Memphis Veterans Affairs Medical Center.

„Pierderea în greutate are rezultate importante în controlul diabetului şi al hipertensiunii, iar rezultatul se materializează şi în scăderea riscului de BCR. Pornim de la acest considerent şi de la faptul că cea mai la îndemână modalitate de tratare a obezităţii este MIŞCAREA, membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) îşi invita prietenii la o plimbare pentru a sărbători împreună, în acest mod, Ziua Mondială a Rinichiului. Plimbarea va avea loc sub sloganul “Cu mic cu mare, la plimbare!”. Nu există restricţii de timp, loc şi invitaţi. Oricine vrea să se alăture acestei iniţiative este rugat să iasă la plimbare în data de 9 martie, să facă poze şi să le posteze pe evenimentul de pe Facebook, construit de ATR, numit “Ziua Mondiala a Rinichiului”: https://www.facebook.com/events/1645765095718698/” – ne spune dl. Gh. Tache, preşedinte al ATR.

Preocuparea ATR pentru promovarea mişcării ca parte a unui mod de viaţă sănătos este permanentă, motiv pentru care şi în acest an vor continua acţiuni ca cele de la “Şcoala de vară a pacienţilor cronici”, crosuri şi avem în intenţie noi provocări: marş norvedian, drumeţii.


Download comunicat UROLOGIE - Download fisier atasat comunicatului

"Boala renala si obezitatea – Un stil de viata sanatos pentru sanatatea rinichilor. Sustine Ziua Mondiala a Rinichiului facand miscare pentru rinichii tai! " adaugat de Comunicate Medicale

Persoana de contact
Nume:Ghorghe Tache
Email:astranrom@gmail.com
Telefon:0762244821

 Alte comunicate din aceeaşi categorie

Saptamana Mondiala a Continentei, 24-30 iunie 2013

Societatea Națională de Medicina Familiei susține inițiativa Societății Internaționale a Continenței și promovează Săptămâna Mondială a(...) citeste mai departe”Saptamana Europeana a Urologiei 2012”, 17-22 septembrie

Deoarece 78% dintre bărbații români care suferă de adenom de prostată nu se tratează, fenomen îngrijorător, Asociaţia Română de Urologie (ARU), cu sprijinul(...) citeste mai departeZiua Mondiala a Rinichiului. Obezitatea in patologia renala

Ziua Mondială a Rinichiului, sărbătorită anual începând cu 2006, este menită a atrage atenția comunității internaționale asupra importanței rinichiului în(...) citeste mai departeCongresul National de Urologie ROMURO 2012

In perioada 9 - 12 mai, Medcenter participa la Congresul National de Urologie ROMURO 2012, eveniment organizat de Asociatia Romana de Urologie. citeste mai departeConferință de presă la Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal(...)

Anul 2010 poate fi caracterizat ca unul de varf pentru Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal „Fundeni”. Am capatat personalitate juridica, am obtinut indicatori(...) citeste mai departe